Postoje kolači koji mirišu na djetinjstvo, nedjeljna druženja i svečane dane. Juliška je upravo takav – elegantan, nježan i savršeno kremast, s finim slojem lisnatog tijesta i bogatom čokoladno-orašastom biskvitnom sredinom. Jednom kada ga napravite, vrlo brzo postaje kolač koji se ponavlja na svakoj obiteljskoj listi omiljenih. Recept je podijelila food blogerica @sandy_taste. Uživajte!
Sastojci:
Biskvit:
- 5 jaja
- 150 g šećera
- 100 g mljevenih oraha
- 100 g ribane čokolade
- Malo ruma
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
Krema:
- 6 dl mlijeka
- 5 žlica oštrog brašna
- 2 žlice gustina
- 2 vanilin šećera
- 150 g šećera
- 2–3 kapi limunova soka
- 250 g margarina (omekšalog)
Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite ih u čvrsti snijeg. Dodajte šećer pa izmiksajte dok ne postane sjajno i pjenasto. Umiješajte žumanjke, orahe, čokoladu, rum i prašak za pecivo. Razvaljajte lisnato tijesto, položite ga u namašćen lim i izbodite vilicom. Prelijte pripremljenim biskvitnim tijestom i pecite zajedno. Drugu koru lisnatog tijesta izbockajte i ispecite odvojeno – na okrenutom limu.
Za kremu, malo mlijeka pomiješajte s brašnom, gustinom i šećerom. Ostatak mlijeka zakuhajte s vanilin šećerom. Ulijte smjesu u kipuće mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne poput pudinga. Ohladite, zatim umiksajte margarin i nekoliko kapi limunova soka. Na biskvit nanesite kremu. Poklopite drugom lisnatom korom. Ohladite u hladnjaku, najbolje preko noći. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.