Fokača, odnosno focaccia, je tradicionalni talijanski kruh koji se odlikuje mekanom, prozračnom teksturom i blago hrskavom koricom. Često je začinjena maslinovim uljem i začinskim biljem, što joj daje prepoznatljivi i bogati okus. Ovaj jednostavan, ali ukusan kruh savršen je za ljetne obroke, poslužen uz razne namaze, salate ili kao dodatak glavnim jelima. Fokača je omiljena diljem Mediterana, a njezina priprema može biti prilika za kreativnost u kuhinji. Recept za ovaj talijanski specijalitet je podijelila Tanja Kovač na svojem blogu Recepttura.
Sastojci:
-
500 grama glatkog brašna
-
7 grama suhog kvasca
-
325 mililitara mlake vode
-
prstohvat soli
-
maslinovo ulje
-
cherry rajčice
-
svježi bosiljak
-
masline
-
1 ljubičasti luk
Priprema: U veliku široku posudu ulijte mlaku vodu i dodajte kvasac, pa promiješajte. Zatim ulijte malo maslinovog ulja (oko dvije žlice) i dodajte sol. Brašno sipajte u dva puta, a smjesu zatim prvo dobro promiješajte vilicom, a onda ručno umijesite tijesto. Pobrašnite podlogu, prebacite tijesto i mijesite ga nekih 10ak minuta. Napravite kuglu od tijesta, pobrašniti je i pokriti prozirnom folijom, pa ostavite da se diže pola sata.
Dok se tijesto diže, pripremite cherry rajčice, masline i ljubičasti luk. Cherry rajčice operite, posušite i narežite na pola, a masline narežite na kolutove. Ljubičasti luk ogulite, zatim prerežite na pola i narežite na polovice kolutova. Otkinite svježi bosiljak, pa ga operite i posušite. Tijesto otkrijte i prebacite u posudu za pečenje veličine 32 x 20 centimetara koju ste prethodno namazali maslinovim uljem.
Razvucite tijesto do rubova posudite i zalijte ga s oko 4 žlice maslinovog ulja. Zatim utiskujte prste što dublje u tijesto da se pojave mjehurići, pa polovice cherry rajčica stavite u list bosiljka. Proizvoljno po tijestu posložite narezane cherry rajčice s bosiljkom, ljubičasti luk i narezane masline. Sve pokrijte čistom krpom i ostaviti da se diže 15 minuta, a zatim stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 25 minuta.
Video pripremu ovog recept možete pogledati ovdje.