Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne treba vam ni mikser!

RECEPT DANA Po receptu naših baka: Starinska sipana pita s jabukama

@lovercook_428
30.07.2025.
u 09:30

Najbolji je kada odstoji do sljedećeg dana – tada se okusi prožmu i savršeno se reže. No, ako ne možeš čekati, posluži ga toplog s kuglicom sladoleda od vanilije ili malo tučenog slatkog vrhnja.

Ako tražiš recept za kolač koji ne zahtijeva mikser, biskvit, ni komplicirane korake – ali daje bogat, sočan i mirisan rezultat – ova sipana pita od jabuka je savršen izbor. Kolač se slaže "na suho", bez miksanja i kuhanja, a jabuke ga učine mekanim i sočnim. Najbolji je kad odstoji preko noći, ali teško ćeš ga dočekati do sutra! 

Sastojci:

Suha smjesa:

  • 250 g glatkog brašna
  • 350 g griza
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo

Nadjev:

  • 2 kg jabuka 
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • Cimet po želji

Ostalo:

  • 150 g maslaca
  • Sok od jabuka (cca 100 ml, za prelijevanje)

Priprema: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, griz, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo. Ogulite i naribajte jabuke, pa im dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. Sve lagano promiješajte. Pleh obložite papirom za pečenje i lagano premažite maslacem ili uljem. Započnite sa suhom smjesom – ravnomjerno je rasporedite po dnu. Zatim stavite sloj naribanih jabuka (pustite da puste svoj sok). Ponovite postupak još jednom ili dva puta (ovisno o veličini tepsije), završavajući sa suhom smjesom. Kolač lagano prelijte s oko 100 ml soka od jabuke – on će pomoći da se kolač lijepo poveže i ostane sočan. Na vrh naribajte ili narežite maslac na tanke ploške i rasporedite ih ravnomjerno. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 40 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnu boju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata