Voće u kojem tradicionalno uživamo tijekom zime jest – kivi, poznat i kao kineski ogrozd, koji svojim jedinstvenim okusom i bogatim nutritivnim vrijednostima osvaja ljubitelje zdrave prehrane diljem svijeta. Kivi je pravo skladište vitamina, minerala i antioksidansa, a još je k tome ukusan i osvježavajuć. S visokim udjelom vitamina C, kivi pomaže u jačanju imuniteta, dok vlakna pridonose probavnom zdravlju. Donosimo vam sedam recepata u kojima glavnu ulogu ima kivi.
Smoothie od kivija i špinata: Pomiješajte dva oguljena kivija, šaku svježeg špinata, jednu bananu i 200 mililitara vode ili bademovog mlijeka. Sve zajedno blendajte dok ne dobijete kremasti napitak. Ovaj smoothie pun je vitamina i savršen za doručak ili međuobrok, a možete ga konzumirati čak i ako pazite na prehranu jer nije visokokaloričan.
Salata od kivija i avokada: Narežite dva kivija, jedan avokado i šaku cherry rajčica. Dodajte svježu rukolu, malo feta sira i prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom. Po želji, možete dodati i drugačiji sir, poput fete ili mozzarelle, ovisno što više preferirate. Rezultat će biti lagana i hranjiva salata koja je idealna kao prilog ili lagani obrok.
Kivi salsa: Ovo jelo će se svidjeti svima kojima je mrska pomisao na provođenje vremena ispred štednjaka jer je vro jednostavno i sprema se u svega nekoliko minuta. Za osvježavajuću salsu, nasjeckajte tri kivija, jedan crveni luk, malo svježeg korijandera i pola crvene paprike. Dodajte sok od limete i malo soli. Poslužite uz tortilja čips ili uz pečenu ribu.
Desert u čaši: Na dno čaše stavite zdrobljene kekse, zatim sloj grčkog jogurta pomiješanog s medom i na vrh dodajte nasjeckani kivi. Ponovite slojeve za atraktivan i ukusan desert. Riječ je o poslastici u kojoj možete uživati čak i ako ste na dijeti er je niskokalorična, a istovremeno vrlo zdrava.
GALERIJA Veterinar otkriva: Ovo je 10 stvari koje radite, a koje vaš pas mrzi
Sorbet od kivija: Izblendajte četiri kivija s malo soka od limuna i žlicom šećera ili meda. Smjesu zamrznite u plitkoj posudi, povremeno miješajući vilicom kako biste dobili teksturu sorbeta. Osvježavajuća poslastica spremna je, a ona dokazuje kako je kivi prigodno voće, ne samo za zimu, nego i za vruće ljetne dane.
Piletina s umakom od kivija: Volite li egzotična i neobična jela, ond je ovo pravi recept za vas, a dobra vijest je da se sprema u svega nekoliko minuta. Napravite umak od izblendana dva kivija, malo meda, soja umaka i đumbira. Prelijte ga preko pečene piletine za egzotičan okus koji će oduševiti vaše goste.
Džem od kivija: Ogulite i narežite 1 kg kivija, dodajte 500 g šećera i sok od jednog limuna. Kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne postane gusta. Džem spremite u sterilizirane staklenke i uživajte u njemu na tostovima ili palačinkama.