Pire, pekarski, pomfrit, kroketi… Krumpir, kralj svake kuhinje, poznat je kao baza za mnoga slana jela, ali jeste li znali da može biti i zvijezda slatkih delicija? Zbog svoje kremaste teksture i neutralnog okusa, lako se pretvara u slatke poslastice i deserte zbog kojih ćete polizati prste. Osim što je svestran, krumpir je bogat vlaknima, vitaminom C i složenim ugljikohidratima koji osiguravaju energiju. Donosimo vam šest maštovitih recepata koji pokazuju kako krumpir može zasjati u sasvim novom svjetlu – slatkom izdanju.
Čokoladni mousse s krumpirom: Skuhajte 200 grama oguljenog krumpira, zgnječite ga i pomiješajte sa 100 grama otopljene tamne čokolade, 2 žlice meda i prstohvatom vanilije. Smjesu umutite dok ne postane kremasta, a zatim rashladite u hladnjaku. Poslužite s tučenim vrhnjem i naribanom čokoladom.
Palačinke od krumpira s cimetom: Naribajte jedan sirovi krumpir i pomiješajte ga s 2 jaja, 2 žlice šećera, 1 žličicom cimeta i malo mlijeka. Ispecite male palačinke na tavici, a zatim ih prelijte javorovim sirupom, medom ili pospite šećerom u prahu.
Krumpir u šećernom sirupu: Ogulite i narežite krumpir na kockice, pa ga skuhajte u vodi s 2 žlice šećera, malo vanilije i komadićem maslaca. Kad se krumpir omekša, prelijte ga gustim sirupom od meda i limuna.
Tiramisu s kumpirom: Skuhajte krumpir, zgnječite ga i pomiješajte ga s mascarpone sirom, šećerom u prahu i vanilijom. Redajte kremu između slojeva piškota umočenih u kavu, a na vrhu pospite kakao. Ostavite da se rashladi nekoliko sati prije posluživanja.
Kremasti kolač od krumpira i kokosa: Pomiješajte 200 grama zgnječenog kuhanog krumpira s kokosovim brašnom, šećerom i kondenziranim mlijekom. Oblikujte kuglice, umočite ih u čokoladu i ostavite da se stvrdnu u hladnjaku.
Puding od krumpira s vanilijom: Zgnječeni kuhani krumpir pomiješajte s mlijekom, šećerom, vanilin šećerom i jajima. Smjesu ulijte u kalup, ispecite u pećnici na 180°C oko 40 minuta i poslužite s umakom od šumskog voća.
GALERIJA: Žene rođene u ova 3 horoskopska znaka su sve što želite – ali definitivno nisu za brak!