Ovaj tradicionalni njemački kolač (Zwetschgenkuchen) spoj je mekanog biskvita s mljevenim pečenim bademima, sočnih šljiva obogaćenih cimetom i hrskave kore od listića badema. Okus, miris i tekstura toliko su savršeni da će vas osvojiti već tijekom pečenja – teško ćete odoljeti da ga ne probate odmah! Ako nemate bademe, u tijesto možete dodati mljevene pržene lješnjake, a šljive lako zamijeniti marelicama ili breskvama. Ipak, upravo kombinacija sa šljivama daje onaj neodoljivi, autentični okus. Recept je podijelila food blogerica @natalija_mysticcakes.
Sastojci (kalup Ø 26 cm):
Za nadjev:
- 600 g šljiva
- 1 žlica šećera
- 1 žličica cimeta
Za biskvit:
- 150 g omekšalog maslaca
- 120 g smeđeg (ili bijelog) šećera
- prstohvat soli
- 3 jaja
- 100 g mljevenih prženih badema (ili lješnjaka)
- 180 g oštrog brašna
- 1/2 vrećice (6 g) praška za pecivo
Za hrskavu koru od badema:
- 50 g maslaca
- 30 g šećera
- 1 žlica meda
- 1 žličica arome vanilije
- 3 žlice slatkog vrhnja
- 100 g listića badema
- 1 žličica oštrog brašna
Priprema: Šljive operite, izvadite koštice i narežite na četvrtine. Pomiješajte ih sa šećerom i cimetom pa ostavite sa strane da puste sokove. U zdjeli izmiksajte maslac sobne temperature, šećer i sol dok ne postanu pjenasti. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog. Umiješajte mljevene bademe (ili lješnjake), brašno i prašak za pecivo te sjedinite u glatku smjesu. Kalup obložite papirom za pečenje, stranice premažite maslacem i ulijte smjesu. Poravnajte površinu, a zatim složite pripremljene šljive i lagano ih utisnite. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30–35 minuta.
Dok se kolač peče, u loncu otopite maslac, šećer, med, vaniliju i vrhnje. Umiješajte listiće badema i brašno te kratko prokuhajte 2–3 minute. Polupečeni kolač izvadite, premažite bademovom smjesom i vratite u pećnicu još 15–20 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa i hrskava. Ohladite na sobnoj temperaturi, narežite na kriške i po želji pospite šećerom u prahu.