tri leće

RECEPT DANA Napravite najfiniji biskvitni kolač: Ovaj latinoamerički klasik svi vole

Shutterstock
12.01.2025.
u 07:12

Jednostavan je za pripremu, a ljubitelje slatkog impresionira svojom prozračnom teksturom i slatkom, kremastom aromom

Tres leches jedan je od najpoznatijih i najomiljenijih deserata latinskoameričke kuhinje. Ovaj sočan i lagan kolač natopljen je kombinacijom tri vrste mlijeka, običnog, kondenziranog mlijeka te tekućeg vrhnja za šlag, što mu daje prepoznatljivu mekoću i bogat okus. Jednostavan je za pripremu, a ljubitelje slatkog impresionira svojom prozračnom teksturom i slatkom, kremastom aromom. Recept je podijelila Sandra Gašparić na svojem blogu Reci Peci. "Ovo je definitivno najsočniji biskvitni kolač na svijetu i toliko je fini da ćete ga nakon prvog zalogaja raditi opet i opet", poručila je Sandra.

Sastojci:

Biskvit

  • 6 jaja
  • 100 grama šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 grama glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo

Preljev

  • 700 mililitara mlijeka
  • 500 mililitara vrhnja za šlag
  • 300 mililitara kondenziranog mlijeka

Karamel krema

  • 400 grama šećera
  • 100 grama maslaca
  • 400 mililitara vrhnja za šlag

Priprema: Za biskvit odvojite bjelanjke i žumanjke. Umiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg i zatim postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Miksajte dok se sav šećer ne otopi i dok smjesa ne postane potpuno sjajna i čvrsta. Onda u smjesu počnite dodavati jedan po jedan žumanjak i cijelo vrijeme miksajte. Kada ste umutili sve žumanjke, tada polako dodajete brašno koje ste prethodno prosijali s praškom za pecivo. Izmiksajte sve skupa na najmanjoj brzini miksera. Smjesu za biskvit izlijte u lim za pečenje prekriven papirom za pečenje sa svih strana. Lim neka bude srednje veličine. Kolač pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.

Dok se biskvit peče, pomiješajte kuhačom sve tri vrste mlijeka u jednoj posudi. Tom smjesom ćete zaliti pečeni biskvit. Nakon što se biskvit ispekao, neka se hladi 10 minuta pa ga izbockajte cijelom površinom štapićem za ražnjiće, zatim ga pažljivo istresite iz lima u kojemu se pekao i odlijepite papir za pečenje. Biskvit izbockajte i s donje strane na kojoj je bio papir za pečenje. U lim u kojemu se biskvit pekao ulijte trećinu mliječne smjese, pa na to pažljivo vratiti biskvit. Neka vam sada donja strana biskvita bude od gore. Sve skupa zalijte ostatkom mliječne smjese. Na prvu će vam se možda učiniti da je previše zaljeva, ali biskvit će to sve upiti. Biskvit ostavite da se hladi i odstoji bar jedan sat da bi se mlijeko upilo s gornje strane.

Za karamel kremu, usipajte šećer u posudu i na najmanjoj vatri ga potpuno otopite uz povremeno miješanje. Budite oprezni da vam se šećer ne topi naglo jer će tada sagorjeti i imat će gorkast okus. Kada se sav šećer otopi i masa postane boje starog zlata, tada dodajte maslac nasjeckan na male komadiće i promiješajte lagano da se sav maslac otopi. Posuda neka i dalje bude na laganoj vatri. Nakon što se maslac sjedini, dolijte vrhnje za šlag i uz miješanje sve lijepo sjedinite. U početku će se odvajati i maslac i vrhnje, ali će miješanjem postajati sve kompaktnija i kremoznija. Krema se u pravilu kuha oko 10 minuta, ne duže. Toplu i prilično tekuću kremu izlijte preko natopljenog biskvita i ostaviti da se sve skupa dobro ohladi. Kolač možete dodatno ukrasiti slatkim vrhnjem.

Komentara 1

MO
montello
09:55 12.01.2025.

Obozavam tres leches

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije