Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okruglice od krumpira ili kruha

RECEPT DANA Knedle od šljiva vraćaju u djetinjstvo, probajte ih pripremiti na naš način!

shutterstock
08.11.2023.
u 08:43

Velike kuhane okruglice od krumpira ili kruha dio su austrijske, njemačke, mađarske, hrvatske i češke kuhinje, i dolaze u brojnim različitim oblicima. Znaju se posluživati i slane, kao prilog za prženo meso ili variva, mogu biti u juhi, ali i za desert

Domaće knedle od šljiva omiljena su poslastica kojoj teško možete odoljeti, a možete prilikom pripreme napraviti odmah veću količinu pa knedle zamrznuti i vaditi iz zamrzivača prema potrebi ili želji. Knedle možete uvaljati u cimet, prezle, maslac i šećer ili u umak od čokolade. Velike kuhane okruglice od krumpira ili kruha dio su austrijske, njemačke, mađarske, hrvatske i češke kuhinje, a dolaze u brojnim različitim oblicima. Znaju se posluživati i slane, kao prilog za prženo meso ili variva, mogu biti u juhi, ali za desert, na primjer punjene šljivama. Upravo taj tradicionalni recept donosimo i mi u nastavku!

Sastojci:

1 kg krumpira

2 žlice maslaca

1 jaje

brašno

15 do 20 šljiva

krušne mrvice

malo cimeta

malo šećera

vanilin šećer

 

Priprema:

Krumpir oguliti, narezati na kockice i skuhati u slanoj vodi. Kad je gotov, zgnječiti ga na daski, posoliti i dodati maslac te jedno jaje. Izmiješati rukama sastojke te postupno dodavati brašno, onoliko koliko je potrebno da se dobije kugla tijesta. Konačna smjesa mora biti mekana i ne smije se lijepiti za podlogu. Tijesto razvaljati u kobasicu i rezati na jednake komade. Od svakog napraviti kuglicu, a potom prstom utisnemo rupu u koju ćemo staviti polovice šljiva. Zatvoriti potom tijestom i ponovno oblikovati kuglicu. Knedle staviti u uzavrelu vodu, jednu po jednu, da se ne zalijepe jedna za drugu. Kad isplivaju na površinu, izvaditi ih i staviti sa strane. U tavi na ulju prepržiti krušne mrvice i svaku knedlu u to uvaljati. Po vrhu posuti šećerom i vanilin šećerom te malo cimeta.

Ključne riječi

Komentara 2

DI
dino85
09:54 08.11.2023.

Ovo niti je recept za knedle od krompira niti za knedle s šljivama. Glavni sastojak za ijesto za knedle s šljivama je brašno u koje se dodaje oko 10 do 20 % kuhanog krompira, da bi kuhane knedle bile mekane a ne tvrde. Na 1 kg. Krompira po ovom receptu bi trebali barem 5 kg brašna, a to bi onda bilo za svatove. Sto se tiče knedla od krumpira, postupak kuhanja je puno drugačiji i ovdje nije opisan. Hvala

DI
did_Iva
10:37 08.11.2023.

Bravo dino85! Ne znaju oni što su gomboci 😃

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije