PRAVA POSLASTICA

RECEPT DANA Kad ste se posljednji put osladili dudom? Zaboravljeno voće moglo bi vas oduševiti

Shutterstock
21.06.2025.
u 09:00

Osim što je ukusan, dud je i vrlo zdrav – sadrži vitamin C, željezo, kalcij, kalij i resveratrol, spoj koji se povezuje s dugovječnošću i zdravljem srca

Dud, u južnijim krajevima poznat i kao murva, nekoć je bio uobičajena voćka u gotovo svakom dvorištu, dok ga danas susrećemo sve rjeđe. Iako se u modernoj prehrani često zanemaruje, ovo zaboravljeno skromno voće koje dozrijeva upravo ovih dana skriva bogatstvo okusa i brojne zdravstvene koristi. Razlikujemo bijeli, crni i crveni dud, a bez obzira na različitu boju, sve tri vrste izvrstan su izvor vitamina, antioksidansa i vlakana.

Plod duda sladak je i sočan, a njegov okus mnogi opisuju kao kombinaciju maline i grožđice. Osim što je ukusan, dud je i vrlo zdrav – sadrži vitamin C, željezo, kalcij, kalij i resveratrol, spoj koji se povezuje s dugovječnošću i zdravljem srca. Njegovo lišće koristi se u tradicionalnoj medicini, dok se plodovi najčešće jedu svježi, suše ili pretvaraju u razne delicije. Ako se susretnete s ovom zaboravljenom voćkom, svakako isprobajte neki od ovih jednostavnih recepata.

Pekmez od duda: U litru zrelih crnih plodova duda dodajte 200 grama šećera i sok pola limuna. Kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne, povremeno miješajući kako ne bi zagorjela. Kada dosegne željenu gustoću, još vruć pekmez ulijte u sterilizirane staklenke i zatvorite. Ovaj domaći pekmez odličan je za doručak s kruhom i maslacem, a može se koristiti i kao nadjev za palačinke ili kolače.

Sirup od duda: Zgnječene plodove otprilike jednog kilograma ostavite preko noći sa 500 grama šećera kako bi otpustili sok. Sljedeći dan procijedite smjesu kroz gazu, dodajte sok jednog limuna i kratko prokuhajte dok se šećer potpuno ne otopi. Dobiveni sirup ulijte u čiste, sterilizirane boce i dobro zatvorite. Poslužite razrijeđen s običnom hladnom vodom ili mineralnom vodom, a izvrsno pristaje i uz prosecco za lagani voćni koktel.

Pita s dudom: Prhko tijesto ispecite naslijepo, bez nadjeva, dok ne poprimi zlatnu boju, a zatim ga napunite plodovima duda pomiješanim s malo gustina i šećera koji će zgusnuti voćni sok tijekom pečenja. Pecite u pećnici na 180 °C oko 25 minuta, dok plodovi ne omekšaju i ne puste mirisnu aromu. Poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije ili s malo tučenog vrhnja za pravi ljetni desert.

Smoothie s dudom: U blender stavite šaku svježeg duda, jednu zrelu bananu, 200 mililitara jogurta i žličicu meda. Izmiksajte sve do glatke teksture i odmah poslužite, po želji uz nekoliko kockica leda. Osim što je ukusan, ovaj smoothie je pun vitamina i savršen za brzinski doručak ili osvježavajući međuobrok tijekom toplijih dana.

S njima nitko ne želi raditi: Ovi horoskopski znakovi najgori su kolege na poslu
1/10
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije