Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obratite pažnju na njih

Reagirajte dok nije kasno: Ova četiri znaka otkrivaju da je vaš brak osuđen na propast

pexels.com
23.01.2024.
u 11:30

Zajedno sa svojim timom na Institutu Gottman, promatrao je tisuće parova koji se svađaju u svom laboratoriju, a očito postoje četiri ključna ponašanja koja mogu pokazati da je razvod vjerojatan.

Je li vaš brak na klimavim nogama? Četiri su obrasca ponašanja na koja biste trebali obratiti pozornost i kojima biste se trebali pozabaviti prije nego što dovedu do razvoda. Dr. John Gottman, američki psiholog i profesor, prozvan je 'tipom koji može predvidjeti razvod s više od 90% točnosti' zahvaljujući desetljećima istraživanja bračne stabilnosti i rastave, piše Metro.

Zajedno sa svojim timom na Institutu Gottman, promatrao je tisuće parova koji se svađaju u svom laboratoriju, a očito postoje četiri ključna ponašanja koja mogu pokazati da je razvod vjerojatan. Gottman ih je (pomalo dramatično) nazvao Četiri jahača Apokalipse, uzevši ime iz prikaza kraja vremena u Novom zavjetu.

 

Kada su Četiri jahača prisutna bez učinkovitog pokušaja popravka, parovi se razvode u prosjeku 5,6 godina nakon vjenčanja, kaže Gottmanovo istraživanje. Kada se pojave kasnije u braku i manifestiraju kao rezultat emocionalnog povlačenja i ljutnje, parovi se razvode u prosjeku 16,2 godine nakon vjenčanja. Dakle, koja su četiri znaka razvoda na koje treba obratiti pozornost?

Kritika: To se definira kao 'iznošenje pritužbi kao mane partnerove osobnosti, tj. pripisivanje negativnih osobina partneru'. Primjer za to može biti rečenica poput: 'Uvijek govoriš o sebi. Tako si sebičan'.

Prijezir: Prijezir je najveći pokazatelj razvoda i Gottman kaže da ga se 'mora eliminirati' kako bi brak izdržao test vremena. Pripazite na izjave koje dolaze iz relativne pozicije nadmoći, poput 'ti si idiot'.

VEZANI ČLANCI: 

Defenzivnost: Definira se kao samozaštita 'u obliku pravednog gnjeva ili nevine žrtve' i može biti pokušaj da se 'odbije percipirani napad'. Primjer rečenice može biti: 'Nisam ja kriv što uvijek kasnimo; to je tvoja krivnja'.

Opozicija opstrukcijom: 'Stonewalling' znači emocionalno povlačenje iz interakcije. To postaje problem kada slušatelj ne daje govorniku uobičajene neverbalne signale da slušatelj 'prati' govornika.

Iako te navike mogu biti pokazatelj razvoda, njihovo primjećivanje je korisno jer daje priliku da se stvari preokrenu, kaže Dee Holmes, savjetnica za odnose i voditeljica kliničke službe u Relateu. Ako osjećate da ste vi osoba koja se tako ponaša, prvi korak je da razmislite o tome što se događa u braku zbog čega se tako osjećate.

VEZANI ČLANCI: 

'Jeste li ljuti, frustrirani, iritirani?', pita Dee, 'Kada ste se počeli tako osjećati? Kada vam se više sviđa? Što bi vas učinilo sretnijim?'. Često se tako ponašamo kako bismo izbjegli 'biti ranjivi', dodaje ona, budući da rješavanje pravog korijena nesklada u braku 'znači izraziti strane sebe u vezi s kojima se osjećamo manje sigurnima i odreći se kontrole'. '

Ako obratite pozornost na vlastite reakcije i osjećaje, veća je vjerojatnost da ćete moći komunicirati na zdrav način sa svojim partnerom', kaže ona. Kako biste u korijenu savladali vlastite navike obrambenog stava ili kritiziranja, pokušajte koristiti 'ja' u bilo kojoj interakciji, umjesto da krivite svog supružnika.

Bračni par psihologa: "Ako želite da vam veza uspije, svaki dan radite ove tri stvari"

 

Dee preporučuje započinjanje rečenica s 'Osjećam se uzrujano zbog X' umjesto optužujućim 'uvijek me uzrujavaš'. Također možete koristiti ovu taktiku ako je vaš partner taj u kojemu je problem. 'Važno je izraziti svoju zabrinutost, ponovno upotrijebite 'ja' kako biste opisali kako se osjećate, a ne krivite drugu osobu', kaže Dee.

U idealnom slučaju, ovo će potaknuti otvoreniji razgovor s vašim supružnikom, ali možda ipak želite posjetiti bračnog savjetnika koji će vam pomoći da o svim škakljivim problemima razgovarate s nekim neutralnim.

Iako otvorena komunikacija može pomoći parovima da riješe svoje probleme, postoje neki slučajevi u kojima se Gottmanove zastavice ne smiju zanemariti. 'Važno je biti svjestan što crvene zastavice u ovakvom ponašanju mogu značiti', kaže Dee, 'One mogu biti znakovi paljenja plina i prisilne kontrole ako se događa stalno potkopavanje'.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije