Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebački advent

Zašto svi luduju za germknedlama, što je to kitnkez i gdje se krije Artomat?

Advent u Zagrebu
Foto: Promo
1/3
03.12.2018.
u 09:00

Donosimo vodič kroz sve zanimljivosti ovogodišnjeg adventa u Zagrebu, biramo najbolje iz gastro, eno, glazbene i kulturne ponude. Što germknedle čini tako fantastičnima i što nas čeka ove godine te kako doći do najljepšeg adventa Europe koji je postao totalna hit destinacija

Advent u Zagrebu iz godine u godinu sve je veći hit,ne samo među domaćim posjetiteljima već i među strancima, a zadnje tri godine proglašavali su ga najljepšim u Europi. Velika je vjerojatnost da ste već posjetili središte Zagreba u adventsko doba, ali možda niste iskusili sve njegove čari. Advent nije samo „naguravanje“ po središtu grada u moru ljudi u potrazi za slobodnom klupicom ili stolom. Uzbuđenje započinje već 1. prosinca kad se pale spektakularne lampice, a završava 6. siječnja. Kako bi ove godine u potpunosti uživali u zagrebačkom adventu, donosimo vam veliki vodič kroz sve zanimljivosti.

Baratajte pojmovima kao da ste rođeni na Adventu

Germknedle - prošlogodišnji hit i ove nas godine očekuje na skoro svim štandovima. S džemom od šljiva, umakom od vanilije, posipane muškatnim oraščićem, makom, bademom, od domaćeg tijesta... U moru kombinacija sigurno ćete pronaći okus za sebe. Ali, jeste li znali da ovaj austrijsko-njemački desert može biti poslužen i za glavno jelo? Idealna su prilika za brzi gablec, ako se smrzavate u centru grada. Za koju god prigodu ih izabrali, sigurni smo da nećete stati na jednoj i da će vam Instagram profil ovog prosinca biti pun selfija s divovskim bijelim knedlima za koje ćete izdvojiti tridesetak kuna.

Foto: Shutterstock

Kitnkez – ako vas netko pozove da probate kitnkez, nemojte odbiti. Pogotovo ako volite dunje. Možda niste čuli za izraz kitnkez (probajte to reći 10 puta zaredom brzo), ali sigurno su vam bake u djetinjstvu radile sir od dunje, kotonjadu ili slično. Zagrebački izraz potječe od njemačkog Quittenkäse i tradicionalno se radi od dunja, šećera i limunovog soka, a možete dodati malo jabuka i oraha. Ukoliko volite okuse jeseni, počastite se ovim malo drugačijim starinskim desertom, koji se nudi na štandovima u adventsko vrijeme na kojima možete isprobati i ostale tradicionalne delicije ovog kraja.

Kuhano vino – Što bi Advent u Zagrebu bio bez kuhanog vina, omiljenog sustava grijanja koji efikasno i povoljno grije goste od samih početaka. Pravi zimski klasik. Kombinirajte ga s božićnim keksićima ili domaćim kolačima, a dobro ide i uz kobasice i zelje. Za čašu te delicije izdvojit ćete petnaestak kuna. Samo budite oprezni i nemojte da vas hladnoća prevari, ako se odlučite grijati kuhanim vinom, svakako poslije prošetajte ili pozovite taksi. Ukoliko plaćate Mastercard® ili Maestro karticama ostvarujete 20 posto popusta, a utorkom čak sedamdeset posto za prijevoz Eko taksijem dok kod Cammea ostvarujete 20 posto popusta na sve vožnje koju naručujete aplikacijom dok novi korisnici aplikacije ostvaruju čak 40 posto popusta.

Božićna bajka – Advent u Zagrebu je svake godine sve popularniji i bogatiji, međutim jedna stvar je nepromjenjiva svih ovih godina, a to je središnje mjesto adventa na Trgu bana Jelačića. Božićna bajka nam ove godine tijekom cijelog prosinca na čak 22 adventska mjesta daje mogućnost popusta od deset posto na plaćanje Mastercard i Maestro karticama. Ove godine povodom otvorenja na Europskom trgu možete uživati u svirci Jinxa i sve to na samo par koraka od tramvaja, taksija, parkirališta i drugih atrakcija. Fotografirajte se ispod brojnih božićnih jelki prekrivenih snijegom (pravim ili umjetnim), zagrijte se kuhanim vinom ili pod grijačima i uživajte u mirisima blagdana. Svakako navratite ispred Johann Francka gdje je smještena Božićna bajka, a detaljni program događanja pogledajte ovdje.

Zagreb Advent Run – trčanje je sve popularnije pa se tako i kod nas može nastupiti na sve više tematskih utrka koje su vani toliko popularne. Ukoliko vam ne smeta malo hladnije vrijeme, 16. prosinca pripremite kostim, budite dio jedinstvene zagrebačke božićne priče i zabavite se na pet ili deset kilometarskoj utrci kroz sami centar Zagreba. Čak i ako ne trčite, dođite bodriti sve Djedove Božićnjake, vile, vilenjake, sobove i ostale likove iz božićnih priča jer cijela utrka ima humanitarni karakter koji je ove godine posvećen podizanju razine svijesti o dobrobiti tjelesne aktivnosti za oboljele od dijabetesa.

Artomat – Trg žrtava fašizma u vrijeme Adventa postaje mjestom brojnih edukativnih radionica, performansa i uživanja uz maštovita umjetnička djela. Ukoliko tražite malo drugačiji poklon ovog Božića, posjetite dom HDLU od 17. prosinca do 23. prosinca i pronađite unikatni i nekonvencionalni umjetnički predmet koji nekome može biti savršen dar.

Foto: Shutterstock

Fuliranje -  Od 29. studenog ove do 1. siječnja iduće godine ostvarujete popust od deset posto na plaćanje Mastercard i Maestro karticama na svim kućicama na festivalu i to njih 35. Čak 50 posto popusta ostvarujete na Mastercard i Maestro plaćanja  za fotografiranje u 'Mastercard  Priceless branding Photo Boutiqueu' na 'Adventu u Zagrebu' na Strossmayerovom trgu.

Čarobni dječji advent -  Od  1. prosinca pa čak do 7. siječnja na svako kartično plaćanje Mastercard i Maestro karticama omogućuje se besplatan najam  klizaljki.

Prijevoz – ako možete, najbolje je doći javnim prijevozom ili taksijem do Trga bana Jelačića i pješice obilaziti sve lokacije. Ako dolazite automobilom, budite strpljivi dok tražite parking, pogotovo ako padne snijeg. Uz već spomenute pogodnosti kod taksi prijevoza, nemojte zaboraviti na odjeću i obuću. Stajanje na hladnoći može izazvati pothlađivanje, ako niste adekvatno odjeveni. Zaštitite glavu kapom, ruke rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Važno je da je obuća topla i komotna i bez visokih potpetica. Visoke potpetice umaraju, kao i potpuno niska obuća. Skijaška oprema nije naodmet na niskim temperaturama pa ako nemate ništa od zaštitne opreme, svakoga utorka možete ostvariti 10 posto popusta u svim Hervis dućanima koristeći Mastercard ili Maestro beskontaktne kartice. Naravno, Advent nije samo jelo, piće i fotkanje za Instagram, bit Adventa je jedinstven božićni ugođaj. Dođite, uživajte sami, s obitelji ili s prijateljima i dobro se zabavite.

Više o nezaboravnim doživljajima pogledajte ovdje.

*sadržaj omogućio Mastercard

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije