Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rak krvi

Dan multiplog mijeloma

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
29.03.2018.
u 09:25

Od te progresivne bolesti, poznate i kao plazmocitom u Hrvatskoj u prosjeku oboli 250 osoba godišnje, no zbog nespecifičnih simptoma poput bolova u leđima, kroničnog umora te slabokrvnosti, bolest često nije prepoznata u ranoj fazi

Posljednjeg četvrtka u ožujku obilježava se Dan multiplog mijeloma, raka krvi, za koji u Hrvatskoj nisu dostupne sve suvremene terapije, a riječ je o zloćudnom oboljenju plazma stanica, vrsti bijelih krvnih stanica koje se nalaze i rastu u koštanoj srži te su važan dio imunološkog sustava.

Od te progresivne bolesti, poznate i kao plazmocitom u Hrvatskoj u prosjeku oboli 250 osoba godišnje, no zbog nespecifičnih simptoma poput bolova u leđima, kroničnog umora te slabokrvnosti, bolest često nije prepoznata u ranoj fazi, poručuju iz Udruge MijelomCRO. Multipli mijelom neizlječiva je bolest, no zahvaljujući novim terapijskim mogućnostima danas se liječi sve uspješnije pa su nove generacije lijekova udvostručile stopu petogodišnjeg preživljenja i osjetno unaprijedile kvalitetu života oboljelih, što je posebno važno jer je među oboljelima sve više mlađih, radno sposobnih osoba.

"U svijetu se u liječenju multiplog mijeloma primjenjuju učinkovite inovativne terapije, no nažalost neke od njih još uvijek nisu dostupne hrvatskim pacijentima. Iako su se u posljednjih godinu dana dogodile određene pozitivne promjene te su od strane HZZO-a na listu lijekova uvršteni neki novi lijekovi, još uvijek značajno zaostajemo za drugih zemljama EU, i to je potrebno mijenjati", kaže Sandra Bašić-Kinda, iz KBC Zagreb, voditeljica Radne skupine za Multipli mijelom Hrvatske kooperativne grupe za hematološke bolesti – KroHem.

Nekim pacijentima koji se već dulje vrijeme liječe neki lijekovi nisu dostupni zbog ograničavanja upotrebe lijekova prema linijama liječenja: Veliki problem je i prekasna dijagnoza bolesti, jer se na bolest posumnja tek nakon lomova kostiju, učestalih infekcija ili oštećenja bubrega. "U Hrvatskoj je u ovom trenutku oko 750 osoba oboljelih od multiplog mijeloma i značajan broj liječnika obiteljske medicine nikada se nije susreo s tom dijagnozom. Nužno je ukazivati na specifičnosti ove bolesti kako bismo pridonijeli njezinom prepoznavanju i ranijem dijagnosticiranju, obzirom da rana dijagnoza bitno utječe na produljuje života i podizanje kvalitete života, ali i značajno umanjuje troškove zdravstvenog sustava jer se na vrijeme mogu primijeniti optimalne terapije.“, dodaje Mira Armour, direktorica Udruge.

Liječenje multiplog mijeloma je kompleksno i zahtijeva multidisciplinarne timove sastavljene od hematologa, ortopeda, fizioterapeuta, psihologa, transfuziologa i drugih specijalista. Bolest predstavlja i teret za cijelu obitelj, neovisno o tome je li riječ o radno aktivnoj, mlađoj osobi s obitelji ili pak starijem članu koji zahtijeva cjelodnevnu brigu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije