Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaže neuroznanstvenica

Radite u uredu? Podesite termostat jer su na ovim temperaturama žene najučinkovitije

Shuttershock
11.10.2021.
u 09:16

Iako žene generalno preferiraju boraviti u toplijim prostorijama, previsoke temperature mogu smanjiti učinkovitost, kaže neuroznanstvenica

Jedno je nedavno istraživanje pokazalo da se rezultati raznih testova kod žena mijenjaju ovisno o temperaturi, pa su u matematičkim i verbalnim zadacima pokazale bolje rezultate u toplijim prostorijama, dok je kod muškaraca bilo obrnuto. 

Da temperatura znatno utječe na našu produktivnost smatra i autorica knjige Smarter Tomorrow (Pametniji sutra), neuroznanstvenica s MIT-a i Harvarda Elizabeth Ricker.

- U prosjeku su žene na poslu bile učinkovitije kad je u uredima bilo toplije, otprilike 24°C do 25°C - kaže Ricker, dok su muškarci najučinkovitiji bili na nešto nižoj temperaturu, od oko 22°C.

Građani o padu društvenih mreža: 'Htio bi da nam se to češće događa, bilo mi je lijepo...'

1/8

Uz to, istraživači su primijetili i da je na višim temperaturama ženama produktivnost značajno porasla, dok niže temperature nisu toliko utjecale na produktivnost muškaraca, a drugo je zanimljivo istraživanje pokazalo još jednu razliku među spolovima: ženama je naime bilo hladno na temperaturama koje su muškarci opisivali kao 'idealne'...

- Nismo ni svjesni koliko okruženje, posebno temperatura u prostoriji, može utjecati na to kako funkcioniramo i koliko dobro obavljamo posao - rekla je Ricker u Mind Body Green podcastu, no napomenula je i da pretoplo okruženje, bez obzira na spol, može imati i negativne učinke.

Foto: pixabay

Ona se tako poziva na jedno kinesko istraživanje gdje su istraživači promatrali studente koji su se spremali za prijemni ispit; a što je temperatura u učionici bila viša, njihovi su rezultati bili lošiji...  

- Mozak jednostavno ne funkcionira u pretoplom okruženju - rekla je. I iako nisu svi, naravno, isti i kod oba spola postoje individualne razlike, Ricker napominje da je dobro voditi računa na kojoj temperaturi radimo, jer i pretoplo i prehladno okruženje bez obzira na tip posla koji obavljamo mogu značajno smanjiti našu produktivnost. 

Ljudi rođeni na ove datume, imaju veći vjerojatnost da će postati uspješni!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije