Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Radite li ove pogreške pri punjenju mobitela? Skraćujete mu vijek trajanja

Uz ovih nekoliko trikova možete sačuvati bateriju na mobitelu.
15. lipnja 2020. u 13:50 13 komentara 64170 prikaza
Foto: shutterstock

Mobiteli su postali potreba, ne možemo zamisliti ni jedan dan bez njih. Korištenje mobitela postala je naša svakodnevica, ali tijekom uporabe povećava se broj smetnji i oštećenja na mobitelu. Za dulji vijek trajanja mobitela potrebno je pravilno održavanje. Jedna od najvažnijih stvari jest znati kako ga pravilno puniti, ali i koje pogreške izbjegavati, prenosi Pinkvilla. Ovo su najčešće pogreške koje ljudi rade s mobitelima te im tako smanjuju vijek trajanja. 

Pogledajte kako se riješiti napornih kukaca na prirodan način:

Ostavljanje punjača u utičnici 

Punjač ostavljen u utičnici ne samo da vodi do većih računa za struju, već je i vrlo opasan. Transformator oslobađa toplinu, a povećanje topline može dovesti do požara ili kratkog spoja transformatora koji može prouzročiti požar.

Pražnjenje baterije do kraja te punjenje do 100 posto 

Baterije u mobitelima napravljene su na bazi litija i rade u ciklusima punjenja. Ako ostavite bateriju da se polako prazni do kraja, polako uništavate svoj uređaj. Također ne biste trebali puniti do 100 posto, a ni ostavljati mobitel na punjaču dulje od toga. Punjenje do kraja zapravo skraćuje vijek trajanja zbog određenog broja ciklusa punjenja. Uz to, ostavljanje mobitela preko noći na punjaču vodi do većeg računa za struju, remećenja ciklusa punjenja i pregrijavanja uređaja. 

Korištenje mobitela tijekom punjenja

Pražnjenje baterije dok se puni stvara veliki pritisak na bateriju. Ako trebate nešto napraviti na mobitelu, maknite ga s punjača, a kada ste gotovi, ponovno ga stavite na punjenje.

Korištenje raznih punjača

Kada kupite novi mobitel, uz njega dobijete i odgovarajući punjač. Stoga uvijek koristite njega, a ne druge punjače koji su vam dostupni. Jačina punjenja različita je kod svakog punjača i mobitela te je važno uvijek puniti odgovarajućom jačinom. Uz to, uvijek je bolje koristiti utičnicu, a ne druge uređaje, poput laptopa, za punjenje.

Pogledajte koliko Zagrepčani poznaju stare purgerske riječi:

sjajan trik Promijenite samo jednu jednostavnu stvar i baterija mobitela trajat će vam duže Savjeti Bez obzira na rad od kuće i dosadu, pokušajte ovih dana što manje biti na mobitelu, evo i kako Ida Prester Stručnjaci otkrivaju Roditeljstvo u doba korone: Povratak u novo normalno uz korisne strane novih tehnologija
Valentina Valjak
NEOPISIVA TUGA
Valentinu su pokopali u vjenčanici i s prstenom na ruci, dogodine bi bila doktor znanosti
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
  • Bukki:

    Koliko netočnih informacija u ovom članku. Katastrofa. Dajte novinari provjerite informacije iz prepisanih članaka.

  • belototo:

    Ovo je vrijedilo za mobitele u doba nokie 3310, nema veze sa današnjim stanjem baterija

  • malitrn:

    Jako pametno. Nakon što ste nam objasnili punjenje mobitela, htio bi pročitati nešto o seksualnom odnosu oženjenog šefa i udane sekretarice ili o izazovima seksa sa unutar obitelji. Mislim da nije u redu da nas, vjerne čitatelje VLa, stavljate bez ... prikaži još!z tih dragocjenih savjeta i uputstava. Jedina stvar kaja bi me više radovala je kad bi netko kreativan izveo performans i okrenuo kantu govana, ala tomić, na glave urednika i cenzora ovog cjenjenog lista.