Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Pustolovina u dolini gusara

Neretva, HTZ
Foto: Domagoj Blazević
1/16
PR
Autor
PR članak
03.09.2015.
u 08:45

Destinacija: Neretva

Plodnu dolinu delte rijeke Neretve s voćnjacima sočnih mandarina, skrivenim rukavcima i širokim, plitkim ušćem razigranom čine brojni raštrkani brežuljci. Na jednima su ostaci starih gradina ili kapelice, u podnožju drugih su se skutrila naselja dok treće okružuju plantaže ili polja. Sve ih povezuje široka i moćna Neretva čije vode već stoljećima ovdje znače život i obilje.

Neretvanskom lađom kroz vjekove

Pustolovinu dolinom Neretve započeli smo putovanjem u njezinu prošlost. U nekada zloglasnom gusarskom gnijezdu, a današnjem mirnom mjestašcu Vid kraj Metkovića, na ostacima antičkog hrama sagrađen je jedan od najatraktivnijih hrvatskih muzeja. Posjetitelji hodaju na istom mjestu gdje su prije gotovo dvije tisuće godina u drevnoj Naroni prolazili štovatelji cara Augusta u čiju je čast hram podignut. Prateći rječicu Norin prema njezinom ušću u Neretvu, zastajemo i u gradu Metkoviću, u kome je nedavno otvoren još jedan iznimno zanimljiv muzej. Moderan, kreativan i interaktivni postav Prirodoslovnog muzeja upoznat će vas s raznolikim i uzbudljivim živim svijetom neretvanskog kraja. Jedan njegov dio, inače skriven od pogleda oka i svjetlosti sunca, možete pogledati u obližnjoj jami u Predolcu.

Nevelika jama zanimljiva je zbog nalaza jedinstvene vrste školjke Congerie, jedine na svijetu koja živi u podzemlju. Od kraja devedesetih godina kroz Maraton lađa oživjela je gotovo izumrla tradicija vožnje znamenitih neretvanskih lađa. Danas je to događaj za koji se mještani brojnih naselja od Metkovića do Ploča spremaju i žive cijelu godinu. Vožnja ovom 22 kilometra dugom trasom po Neretvi doživljaj je koji se ne smije propustiti. Ispunjena srca napuštamo moćnu rijeku i otkrivamo još jedan skriveni biser ovog kraja, Baćinska jezera. Sedam rajskih jezera najljepše je proći na fotosafariju u tradicionalnoj lađi, dok oni aktivniji mogu uživati provlačeći se kroz uske kanale veslajući na dasci ili ih okružiti na biciklu. Baćinska jezera prava su oaza mira i egzotične ljepote.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

  1. Plovidbu čarobnim vodama Neretve i Norina, ili vijugavim rukavcima jezera Kuti i Baćinskih jezera u tradicionalnoj neretvanskoj lađi, kajaku ili na dasci za veslanje.
  2. Putovanje u prošlost u arheološkom muzeju Narone u Vidu, sagrađenom na ostacima antičkog hrama.
  3. Upoznavanje s bogatim životinjskim svijetom Neretve u impresivnom Prirodoslovnom muzeju u Metkoviću i Edukativnom centru Congeria u jami u Predolcu.
  4. Jedrenje na dasci ili kiteboarding na samome ušću Neretve.
  5. Uživanje u bogatoj gastronomskoj ponudi, od pikantnog brodeta od jegulja i žaba do mirisnih opuzenskih mandarina i gustog neretvanskog vina.

JESTE LI ZNALI:

  • Da je u delti Neretve ukupno zabilježeno čak 310 vrsta ptica, od kojih 115 gnjezdarica, a u Prirodoslovnom muzeju u Metkoviću nalazi se druga najveća ornitološka zbirka u Europi?
  • Da je Kula Norinska, sagrađena za vrijeme turske vladavine Neretvom zbog obrane od upada mletačkih brodova u dolinu, u 19. stoljeću pretvorena u sasvim mirni mlin?
  • Da su podzemna jezerca nevelike jame u Predolcu dom velikoj koloniji rijetkog špiljskog školjkaša Congerie kusceri? Te zanimljive malene školjke smatramo živim fosilima, jer se mislilo da su izumrle još prije 5 milijuna godina.
  • Da se u tajanstvenim dubinama jezera Kuti krije legendarni potopljeni grad? Narodna predaja kaže da se radi o Gavanovim dvorima, obitavalištu zlog Gavana kojega je snašla pravedna kazna, dok neki istraživači čak vjeruju da se radi o ostacima drevne Troje!

Piše: Daniel Lacko, HTZ

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?