Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Puna nam je kuća umjetnina, ima ih i ispod kreveta, a sad ćemo sve to predati muzeju

Imamo više od pet tisuća predmeta i naša je zbirka postala kulturno zaštićeno dobro Hrvatske. U zbirci je i deset tisuća povijesnih fotografija
24. ožujka 2019. u 20:45 0 komentara 504 prikaza
Novska: Uređenje Zavičajnog muzeja sa zbirkom obitelji Sajko
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/17

Bez obitelji Sajko povijest Novske izgledala bi prazno, bila bi puna rupa i izgubljenih predmeta koji govore o razvoju ovoga grada, a koji bi bez njihova mara završili tko zna gdje – kazuje nam gradonačelnik Novske Marin Piletić čije mišljenje o obitelji Sajko dijele svi ovdašnji stanovnici.

Čakovec: Filatelist Darko Hunjak ima više od 4 milijuna poštanskih marki Najtraženije s Tuđmanom Imam četiri milijuna markica, a u obitelji ih skupljamo sto godina

Stoga ne čudi što je Grad odlučio da Zavičajni muzej Novske, prvi u povijesti ovog zapadnoslavonskog gradića, bude sastavljen upravo od predmeta koji su dio obiteljske zbirke Sajko.

A te predmete 86-godišnji Živko i njegov 53-godišnji sin Željko skupljali su desetljećima. I za nekoliko tjedana, kada muzej bude otvoren, dočekat će ispunjenje najveće želje sve i jednog kolekcionara.

Novska: Uređenje Zavičajnog muzeja sa zbirkom obitelji Sajko
1 / 17
Vrijedne i bogate zbirke iz Domovinskog rata

– Ovo je ispunjenje mog životnog sna. Želja mi je bila kad sam sve to skupljao da sve to netko naslijedi, a sad kad znam da će zbirka biti očuvana, a i da će moj sin nastaviti brinuti se o tome, srce mi je na mjestu – kazuje nam Živko dok obilazimo postav muzeja koji je 95 posto dovršen.

U njemu će se, na stotinjak četvornih metara, nalaziti oko 150 do 200 odabranih predmeta iz zbirke Sajko koja broji gotovo 5000 različitih predmeta od kojih je polovina popisana i otprije dvije godine postala kulturno zaštićeno dobro RH. U zbirci je i više desetaka tisuća fotografija i negativa jer su se i otac i sin Sajko bavili fotografijom od svojih malih nogu i bilježili sve što se na novljanskom području okom kamere zabilježiti moglo. S obzirom na to da je kolekcionarima jako teško iz svoje zbirke izdvojiti najbolje, to je za novljanski muzej učinio Dražen Kušan, arhivist u Državnom arhivu u Osijeku.

60. rođendan Barbie Ona je bajkerica, lovkinja, skuplja oružje i profesorica je, a ima i najveću kolekciju Barbika

Vekerica za zidni sat

Kolekcionarska strast je kod Živka počela 70-ih godina prošlog stoljeća. Tada su ovog strojobravara zaposlenog kao poslovođe u Kozari Novska, izdvojenom pogonu sisačke Željezare, počeli zanimati stari satovi.

– Išao sam od sela do sela, od kuće do kuće u potragu za starim zidnim satovima. Prije toga raspitivao sam se kod svojih poznanika tko što ima i pripremio se za razmjenu sa seljacima, jer ne možete im nešto uzeti, a da ne ostavite nešto. I tako sam kupio one vekerice, bile su skupe, i odnesem tu vekericu i kažem – evo vam ovo za taj stari sat na zidu koji ne radi. I tako, malo po malo, skupio sam jako veliku kolekciju satova – pojašnjava nam Živko svoju strategiju kojom je dolazio do vrijednih predmeta.

– Nema dugo da sam u garaži našao neku staru kantu od masti i htjedoh je maknuti kad vidim da je teška, i otvorim je, a ona bila puna noževa, žlica, vilica koje sam po selima davao u zamjenu za stare stvari – dodaje Živko. Tako je u okolnim selima uspio prikupiti i cijelu staru kovačku radionicu. Najteže je, kaže, bilo nabaviti nakovanj jer su ga obitelji čuvale za sebe. Na kraju je našao jedan antički, koji se koristio stotinama godina bez prekida.

Prosvjed u Novskoj Otpad iz Zagreba Novljani prosvjedovali protiv kompostane: 'Trebaju nam radna mjesta, ali ne ovako'

I tako, kako kaže Živko, malo po malo, napunila se i obiteljska kuća Sajkovih gdje su sada smještene reprezentativne kolekcije vojnih i vatrogasnih kaciga i uniformi, spomenutih satova, dokumenata, razglednica, novina, časopisa... Tu su desetak godina Sajkovi primali i posjetitelje, ali sve je postalo skučeno pa je odluka da prostor bivše glazbene škole u Novskoj postane mjesto stalnog postava Zavičajnog muzeja Novska spasilo i zbirku, ali i dovelo mir u kuću.

– Znate, sve je puno pa i spavaća soba je puna svakakvih stvari, na ormaru, ispod kreveta. Nije baš žena zadovoljna s tolikom gužvom. Ispočetka sam donosio stvari koje su se i njoj sviđale, recimo te satove, ali poslije je u kuću dolazilo sve i svašta – uz smiješak nam govori Živko kojem se tamo 80-ih u skupljanju pridružio i sin Željko, naslijedivši očito očeve kolekcionarske gene.

Obiteljska kuća Sajkovih je praktički u središtu Novske, cesta ih dijeli od župne crkve sv. Luke, pa je taj splet okolnosti omogućio da kod njih nastane i impozantna sakralna zbirka ovoga kraja.

Veliki crkveni satovi s crkve sv. Luke, stari 200 godina, i zamijenjeni novima 2006. godine su u njihovoj zbirci, stara vrata od župnog ambara iz 1774. godine, oštećeno veliko raspelo koje je 1949. od tadašnjih silnika završilo u bunaru te ga je tadašnji župnik spasio i spremio u ambar – sve su to i predmeti zbirke Sajko koji su završili u stalnom postavu budućeg Muzeja. Tu je i vrlo vrijedna originalna slika s prvog oltara novljanske crkve iz 1774., ali i zanimljiva stara župna kasa.

Rockefellerove umjetnine Adriana Prlić Što neku umjetninu čini vrednijom i skupljom od druge

– U nju su išli milodari i mogla se otključati jedino uz tri ključa. Po jedan je imao predstavnik naroda, drugi župnik, a treći kapelan – pojašnjava nam Željko Sajko koji nas je upoznao i sa starim kalupom za hostije, čime su se nekoć one radile.

Uz kolekcionarstvo, oca i sina Sajko spaja i ljubav prema fotografiji, a upravo je fotografija zaslužna za pronalazak najvrednijeg predmeta njihove zbirke – velikog avarskog mača tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća. Slučajni je to nalaz, izašao iz zemlje tijekom radova na novom objektu Kozare, a koje je Živko pratio svojim fotoaparatom. Kada je vidio dugi komad metala, zaustavio je radove te mač odnio u kancelariju gdje je i bio nekoliko mjeseci dok ga nije uredio.

– Stručnjaci u Zagrebu identificirali su ga i ispalo je da je to tek treći avarski mač pronađen u Hrvatskoj. Uskoro ga posuđujemo Arheološkom muzeju u Zagrebu koji sprema veliku izložbu o Avarima na području Hrvatske – dodaje Željko. U obitelji Sajko fotoaparat je bio prisutan još prije 2. svjetskog rata kod oca pekara, a kako ih je fotografija oboje zanimala, tako su s godinama došli i u posjed velike količine stare fotografske opreme, među kojima i one od prvoga novljanskog fotografa Živka Čevizovića, koji je završio školu u Đakovu te zaslužan za stare fotografije i tog mjesta. Njegovi su se fotoaparati prenosili s koljena na koljeno te završili u zbirci Sajko, baš kao i negativi ostalih fotografa s područja Novske iz druge polovice 20. stoljeća. Kada se tome pridodaju fotografije Živka s kraja prošlog stoljeća, te Željka koji je cijeli Domovinski rat proveo u odori HV-a, ali s kamerom i fotoaparatom u ruci, jasno je da se kod njih čuva veliki dokumentarni dio novljanske povijesti. Iz tog razdoblja u zbirci je sada mnogo oružja i dokumentacije, ali i dijelovi aviona JNA Orao srušenog u rujnu 1991.u blizini Novske.

Andrea Rimpf Ukradeno blago Treba nam nacionalna baza ukradenih umjetnina

Posebno mjesto za Knoppa

– Brinuo sam se za sina u Domovinskom ratu. On je donosio kući fotografije i videokazete i onda sam ja gledao to i vidio da ga je bilo tko mogao ubiti tada. No, ja sam mu rekao da sve fotografira i donosi kući sve što vidi i pronađe jer je meni samome najteže bilo doći do predmeta iz 2. svjetskog rata. Stoga sam znao da moramo se pripremiti da sačuvamo sve što možemo iz ovoga rata – govori Živko o svome sinu koji je rat proveo pri press centru Operativne grupe Novska.

Živko pojašnjava kako je problem s 2. svjetskim ratom bio taj što je vojska nakon rata iz svih kuća pokupila sve fotografije na kojima je bilo neko vojno lice. Ipak, s vremenom se i zbirka iz tog vremena popunila pa im je tako fotografiju Josipa Broza Tita s nekim svojim fotografijama iz rata donirao narodni heroj Pero Car iz Novske.

U Muzeju će posebno mjesto imati najvažniji Novljanin u povijesti – Adalbert Knopp, novljanski plemenitaš, trgovac, veleposjednik, industrijalac i mecena koji je zapravo uzdignuo Novsku na višu razinu, nakon što se doselio ovamo iz Austrije u vrijeme kada je Marija Terezija izgradila kroz ovo mjesto važne ceste. Knopp je uskoro dovukao i druge obrtnike, osnovao je i vatrogasnu postrojbu, izgradio hotel...

Eugen Varzić Rasprodaja stoljeća Tržište umjetnina je poput Jetija – 
svi o njemu govore, a nitko ga ne vidi

– Uspjeli smo prikupiti neke njegove stvari, primjerice nešto inventara iz starog hotela ili njegovu vatrogasnu kacigu, prvu uopće u novljanskom vatrogasnom društvu. Imamo sačuvanu i njegovu osmrtnicu, znate, tata skuplja i osmrtnice – iznenadio nas je Željko dok se Živko čudio našem čuđenju.

– Pa da, imam vam ja smrtovnice mnogih Novljana, i to je dio povijesti. Sve sam zapisivao u svoje teke, znam tko mi je dao i kada bilo koji predmet i kada netko od mojih donatora umre, onda uz njegovu stranicu u tekama dodam njegovu osmrtnicu – govori Živko.

Možda se te osmrtnice nađu u nekom daljnjem postavu Muzeja Novske, a upravo se u staroj zgradi Hotela Knopp planira urediti dodatni prostor i za prezentaciju novljanske povijesti, jer stotinjak kvadrata u Pučkom učilištu nije ni približno dovoljno za zbirku Sajko koja se i dalje širi.

– Sad kad su ljudi čuli da je naša zbirka institucionalizirana, dolaze nam u velikom broju, povlače za rukav, govore da imaju to i to. Bit će još skupljanja i posla za nas – dodaje Željko Sajko.

VIDEO Neobična i zanimljiva hrvatska prezimena:

KLIMATSKE PROMJENE
Svjetska banka: Kroz 10 godina hrvatska bi obala mogla biti poplavljena i puna invazivnih vrsta, a poljoprivreda nestati
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.