Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novljani prosvjedovali protiv kompostane: 'Trebaju nam radna mjesta, ali ne ovako'

Najgore je što je gradonačelnik sve dogovarao s Bandićem, a da ništa o tome nije pitao ni Gradsko vijeće ni građane Novske. Ipak se Novljane treba pitati za njihovu budućnost, rekao je Vlado Klasan
18. veljače 2019. u 14:28 19 komentara 842 prikaza
Prosvjed u Novskoj
Foto: Danijel Prerad
Pogledajte galeriju 1/4

Tristotinjak Novljana okupilo se prosvjedu protiv najavljene izgradnje kompostane, u kojoj bi se prerađivao biološki otpad s područja Grada Zagreba. Prosvjed je organizirala Demokratska lokalna stranka, na čelu s bivšim gradonačelnikom Vladom Klasanom.

Kontejneri Mateja Šobak Sad nam veće cijene smeća ne ginu, a sami smo krivi

"Ovaj prosvjed nije stranački, nego se borimo za dobrobit grada. Mi smo mala sredina, a trebali bi primiti otpad milijunskog Zagreba. Najgore je što je gradonačelnik sve dogovarao s Bandićem, a da ništa o tome nije pitao ni Gradsko vijeće ni građane Novske. Ipak se Novljane treba pitati za njihovu budućnost", rekao je Vlado Klasan. 

Novljanin Alen Šašković, čija je kuća najbliža planiranoj lokaciji kompostane,  pozvao je sugrađane da se namjeri izgradnje kompostane usprotive „zbog svojeg zdravlja i zdravlja djece“.

"Zaboravite na stranačku stegu, pokažite kičmu i glasujte u Vijeću protiv kompostane", poručio je gradskim vijećnicima koji bi trebali u konačnici odlučiti o gradnji, ukoliko sve prođe u redu na sjednici zagrebačke Skupštine 26. veljače. 

Na prosvjedu su se skupljali i potpisi peticije protiv kompostane, a prema riječima Vlade Klasana u nekoliko dana  skupljeno je više od 1.700 potpisa.

"Novskoj trebaju nova radna mjesta, ali ne u prljavoj i po zdravlje sugrađana opasnoj tehnologiji. Cilj je spriječiti da prijedlog o gradnji kompostane dođe na Vijeće, a ukoliko dođe vjerujem da ćemo skupiti i dosta potpisa za referendum protiv toga", napominje Klasan. 

kompostana Obrada biootpada Zagrebačka kompostana gradit će se u 105 km udaljenoj Novskoj

Podsjetimo, nakon protivljenja mještana Brezovice da se kompostana gradi na njihovu području, Grad Zagreb je raspisao javni poziv općinama i gardovima, u krugu od 30 kilometara, za izgradnju postrojenja na njihovu području. Od susjeda se nitko nije javio, a jedino se javila 100 kilometara udaljena Novska. Novska nudi zemljište i infrastrukturu, a Zagreb bi trebao biti financijer kompostane koju bi koristila i Novska. 

"To nije odlagalište otpada nego tvornica komposta i bioplina u kojoj će raditi 40 ljudi. Da je to štetno za okoliš i zdravlje Novljana nije točno, jer takva postrojenja postoje u svakom većem selu u Austriji. Mi ćemo uskoro krenuti s tribinama i informiranju javnosti kako bi se uvjerili u neopasnost ovakve tvornice u Novskoj“, rekao je za Večernji list HDZ-ov gradonačelnik Novske Marin  Piletić.

VIDEO Kako građani nezakonito smanjuju račune za plin i struju:

Toni Kukoč
Legenda Bullsa
Proslavljeni Hrvat prodao kuću za skoro 6 milijuna kuna, pogledajte o kakvoj je ljepoti riječ
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
 • mocca1:

  Vlado Klasan bio na Bandicevoj listi za Sabor, pa ga ovaj otpilio, sad jadan prosvjeduje.

 • Avatar Jopa
  Jopa:

  U Austriji svako selo ima kompostanu. Kompost nije otpad, neki to očito ne znaju ili ne žele znati.

 • zkomlj:

  samo vi svoj mirišljavi otpad zadrzite u zagrebu