Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA BRITANIJA Rođena djevojčica kojoj je u embrionalnoj fazi uklonjen gen uzročnik bolesti

Prva beba bez gena za rak

Autori: Zorana Bajt, Agencije
09.01.2009.
u 18:14

Prva beba na svijetu začeta potpomognutom oplodnjom i testirana na genski oblik raka dojke – pa je sigurno da neće dobiti tu opaku bolest jer joj je taj gen uklonjen – rodila se u Velikoj Britaniji, javio je danas BBC. Kako su priopćili liječnici, i majka i novorođena djevojčica osjećaju se dobro.

Selekcija embrija
Liječnici su proveli testove na 11 embrija od kojih je šest sadržavalo poguban gen – embriji su pregledani kako bi se pronašao mutirani BRCA1 gen, koji bi značio da je vjerojatnoća da djevojčica dobije rak dojke čak 80 posto. Dva su odabrana embrija usađena u majku, a jedan se održao te je iz te trudnoće rođena prva djevojčica sigurna da neće imati rak dojke. Tri generacije žena iz obitelji oca djevojčice oboljelo je od raka dojke u dvadesetim godinama života.

– Djevojčica se neće suočiti s razvojem ove genske forme raka dojke ili jajnika kad odraste. Roditelji su pošteđeni rizika da njihova kći oboli od ove bolesti – izjavio je danas Paul Serhal, stručnjak za plodnost koji je tretirao taj anonimni bračni par.

Genetičko dijagnosticiranje prije implantacije embrija, takozvani PGD, uključuje uzimanje stanica embrija od tri dana i njihovo testiranje. Korištenje PGD-a kako bi se osiguralo da beba neće imati izmijenjeni gen koji bi doveo do razvoja bolesti već je dobro poznata procedura.

Svatko u sebi nosi verziju ovih gena – dobro funkcionirajući BRCA1 protein pomaže zaustavljanju raka prije nego što uopće i počne – ali neke njegove varijacije uvelike povećavaju rizik od ove bolesti. U Velikoj Britaniji svake godine najmanje 44.600 žena otkrije da ima rak dojke, koji odnese gotovo 12.500 života.

Oprečne reakcije
Reakcije na rođenje djevojčice bez gena za rak u britanskoj su javnosti bile oprečne. Predstavnica organizacije koja promiče reproduktivnu etiku Josephine Quintavalle izjavila je “da je sve izmaknulo kontroli”, usprotivivši se genetičkim manipulacijama embrija.

Dr. Sarah Cant iz nevladine organizacije za borbu protiv raka dojke smatra da je cijeli postupak složeno etičko i osobno pitanje te da se ne može generalizirati i reći da je to dobro za sve roditelje i za svu djecu.


PGD metoda nije za svakoga

Genetičko dijagnosticiranje prije implantacije (PGD) embrija nije moguće provesti na svima, upozorava profesor Peter Braude, direktor centra za PGD dijagnostiku londonske Guy bolnice. - Odluka o tome može li se provesti PGD donosi se nakon brojnih konzultacija i pregleda koji svaki par mora proći s timom naših kliničkih genetičara i ostalih stručnjaka - izjavio je za BBC profesor Braude. Njegov kolega iz Centra za istraživnje zloćudnih bolesti dr. Lesleys Walker također ima rezerve prema raširenoj uporabi PGD-a. - To je vrlo važan korak ako možete spriječiti da vaši potomci dobiju genske bolesti. Ali treba imati na umu da mali broj ljudi ima visokorizične gene - rekao je dr. Walker.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije