Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Pronašli ste otvorenu bocu vina na koju ste zaboravili? Evo koliko ona može trajati!

Shuttershock
16.06.2023.
u 09:25

Koliko dugo će boca vina trajati nakon što je otvorite ovisi uvelike o dva čimbenika: vrsti vina i načinu skladištenja.

Otvorili ste bocu vina uz večeru i nakon što ste stavili djecu na spavanje, toliko ste iscrpljeni da ste ostavili otvorenu bocu na kuhinjskom pultu i otišli ravno u krevet. Sljedeće jutro se pitate možete li popiti preostalo vino ili biste ga trebali izliti u odvod. Prema vinskim stručnjacima, ovisi. Evo zašto. Koliko dugo će boca vina trajati nakon što je otvorite ovisi uvelike o dva čimbenika: vrsti vina i načinu skladištenja, prenosi Simply Recipes.

Općenito, stolna vina traju tri do pet dana nakon što su otvorena. Desertna vina poput Porta i Sherrya traju mnogo dulje; neki vinski stručnjaci kažu mjesecima ili čak godinama. Evo analize koliko dugo vino traje prema vrsti:

VEZANI ČLANCI: 

Pjenušava vina: Pjenušava vina, poput šampanjca i prošeka, brzo gube karbonizaciju nakon otvaranja. Mjehurići štite vino od oksidacije (oštećenja od kisika). Za nekoliko dana vino će ostati bez mjehurića, što znači da ga više ne možete piti. Koristite poseban čep za pjenušavo vino kako biste usporili oksidaciju i održali određeni pritisak za mjehuriće. Ne bacajte pjenušavo vino - kuhajte s njim.

Lagana bijela vina i roséi: Dok se okus može malo promijeniti u prvom danu nakon otvaranja, lagana bijela vina mogu trajati pet do sedam dana ako se zatvore čepom i čuvaju u hladnjaku. Vino će izgubiti nešto od svoje živosti i možda ćete primijetiti da svijetli voćni okusi poput kruške ili jabuke postaju manje izraženi, ali je i dalje pitko.

Bijela vina: Hrastova vina, poput Chardonnaya i Viogniera, mogu trajati tri do pet dana nakon otvaranja. Ova vina često odležavaju u hrastovim bačvama, koje nisu hermetički zatvorene. Mogu trajati nešto dulje od pjenušca. Vakuumski čepovi pružit će vam duže trajanje nego obični čep od pluta.

Crna vina: Ako crna vina začepite čepom i držite ih na hladnom i tamnom mjestu, možete ih piti tri do pet dana nakon što ih otvorite. Crna vina sadrže više tanina i prirodne kiseline, koji štite od oksidacije. Što je više tanina u vinu, ono više može izdržati izlaganje zraku. Svijetlo crvena, poput Pinot Noira ili Beaujolaisa, koja su nisko na ljestvici tanina, neće trajati tako dugo u otvorenoj boci kao duboko bogata crvena poput Petite Siraha ili Shiraza. Na temperaturama iznad 21°C, vino će se brže pokvariti, stoga ih stavite u hladnjak ako nemate poseban hladnjak za vino.

VEZANI ČLANCI: 

Desertna vina: Desertna vina pojačana su rakijom. Rakija štiti vino od kvarenja te mu daje vrlo dug rok trajanja i visok udio alkohola. Neka pojačana vina, poput Madeire i Marsale, oksidiraju se i kuhaju prije nego što se naprave, pa im je rok trajanja znatno duži. Kisik im može učiniti malo štete. Nakon što otvorite pojačano vino, začepite ga i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

3 načina da saznate je li vam se vino pokvarilo:

  1. Pogledajte: natočite čašu crnog vina. Je li prešao iz jarke rubin crvene u tamno smeđu? Vjerojatno je oksidirano i ne vrijedi ga piti.
  2. Pomirišite: Pomirišite vino. Miriše li na ocat? Već se počelo kvariti.
  3. Okusite: odmah ćete znati je li pitko ili je izgubljen slučaj. Neka su vina možda već prošla svoj vrhunac, ali su još uvijek vrlo ukusna. Sve ovisi o tome kakav vam je okus. Imajte na umu da loše vino neće biti opasno ili otrovno za konzumaciju - nećete se razboljeti pijuckajući vino kojem je prošao rok trajanja.

Jaja, vino, kava... Iznenađujuće, ali ovih 5 namirnica smijete čuvati u zamrzivaču!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije