Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10 namirnica
Povratak na članak

Promjene u prehrani za borbu protiv kolesterola

Zamjenama namirnica možete si pomoći, a namirnice će biti jednako ukusne

Komentari 34

SA
sanjin003
20:47 21.11.2010.

@nekakav god.1900.prosječni životni vijek je bio 47 g.ponavljam,47 g.!o kakvoj to lijepoj životnoj dobi naših starih govoriš?

VL
OZ
ozclark
18:45 20.11.2010.

Opet ocito direktni prijevodi tekstova iz Amerike neprilagodjeni Hrvatskoj... Sto su krutoni? Kakav je to grcki jogurt? Sto su to zrna quinoe? Zasto u kulturi koja ima tradiciju maslinova ulja prepurucavati da se zamijeni namaz na bazi maslaca s biljnimjnim umjesto maslinovim uljem? Kod nas vecina domacinstva nikad nije uopce koristila kuskus, a kamo li da sada taj kuskus idu zamjenjivati zrnima quione?? Zar je tako tesko prirediti clanak prilagodjen nasoj mediteransko-austrijskoj kulturi jela nego samo slijepo prepisivati???

VL
SA
sandas
19:22 20.11.2010.

a pečene preplice na žaru??

VL
SA
sanjin003
20:24 20.11.2010.

@ozclark krutoni su ti oni mini dvopekići s raznim aromama koji odaaaavno nisu egzotika,a to što ti za njih ne znaš...quinou isti imaš kupiti u puno trgovina.pa da maslinovo ulje je dobro,ali ga ne možeš koristiti svugdje,a ovdje se biljnii NAMAZ preporuča kao zamjena za maslac,znači ti bi na kruh s marmeladom umjesto maslaca mazao maslinovo ulje :) ?

VL
TR
travaiva
20:45 20.11.2010.

Dakle, umjesto maslaca preporučuju margarin?! I kakva žlica maslaca, tko pojede žlicu maslaca za doručak?

VL
TO
Tomac
21:10 20.11.2010.

Budalaštine.... Večina plodova mora puna je kolesterola (izuzetak su dagnje). Ponovo podvala s margarinom umjesto maslaca? Ma daj.....

VL
LO
lojtra
22:14 20.11.2010.

@sanjin003, Maslinovo ulje na (kukuruznom i raženom) kruhu bila je privilegija ljudi u vremenu kad se jelo da bi se živjelo a ne živjelo da bi se jelo. Kakva kujčeva quinoa? Poznato je da se najkvalitetnija prehrana ostvaruje iz lokalnihh ili bliskih izvora a sve ostalo samo kao zadovoljenje znatiželje ili upoznavanje. Zamjena za rižu ne postoji! Kao ni zamjena za ljude. Krutoni? Biste li pojeli doma prepečenac koji ste ispekli prije 300 dana? Maslac ili ulje? Zavisi koji, kada i koliko. Antioksidansi, sinergisti, koagulansi, lecitini itd, itd... Maslac naravno, posebno domaći. Ukratko, članak je niz bedastoća i uvreda za čitatelje koji mu vjeruju. Ovakav kakav jest podsjeća na izvadak iz \"bukvara\" :)

VL
FE
Felicijen
23:57 20.11.2010.

Najbolje je light odojka zaliti s bezalkoholnim gemištom Koliko li će se još litara tinte potrošiti na uzaludne savjete tipa kako puno jesti a ne debljati se. Sve to pomalo liči na nekakav perpetuum mobile...

VL
SA
sanjin003
07:26 21.11.2010.

@lojtra pa dobro lojtra znači što se tiče maslinovog ti natopiš kruh maslinovim uljem i onda mažeš npr.pekmez od šipka ili med???maslinovo je super,ali ne može biti uvijek zamjena.quinoa?ta \"kujčeva\" quinoa ti je jedna od samo 2,3 biljne namirnice na svijetu koja ima u sebi kompletni sastav aminokiselina.i što ti danas znači jesti domače namirnice?ako govoriš o porijeklu namirnice onda ne smiješ jesti ni krumpire ni pomidore ni kukuruz,to ti sve dolazi s istog kontinenta di je i quinoa ne kužim zašto ne postoji zamjena za rižu(btw bijelu rižu,za integralnu ne znam zašto bi ju trebalo zamjenjivati)-evo npr.pir,proso,heljda,amaranth,quinoa,kamut,bulgur... nego,po čemu ti je riža lokalnija od quinoe :) ?

VL
SA
sanjin003
07:29 21.11.2010.

@Tomac većina plodova mora je puna kolesterola,osim dagnji???ajd mi molim te navedi svoj izvor,tj.navedi mi bar desetak morskih bića (prvenstveno riba) i navedi mi koliko sadrže kolesterola.ajd pliz

VL
DM
dario m
11:43 21.11.2010.

Tomac: Večina plodova mora puna je kolesterola (izuzetak su dagnje). Dagnje nemaju kolesterola .... hahahaha ....e svašta

VL
DH
dalibor.hren
15:28 21.11.2010.

S tim novostima u prehrani stvarno pretjerujete i dosadni ste. Nekad se preporučala bijela riba, sad plava; nekad bijeli kruh, sad crni ili od integralnog brašna; nekad supermarketi, a danas nam ostaju kontejneri. Možda bi nas koji put mogli pozvati na nezdrav ručak za 12 kuna u saborsku menzu?

VL
Avatar nekakav
nekakav
16:20 21.11.2010.

prema ovomo, poljaci koju pojedu puno previše masne svinjetine bi već morali odapeti svi. a šveđani, danci, nijemci, sve redom osviještene nacije, bi trebali svaki premašiti stotu. ali nijemci jedu nezačinjenu hranu, jedino svoje kobasice malo začine. i ništa više. bezokusno. a imaju bolesti više nego poljaci. naši dalmatinci u prosjkeu imaju više kila nego slavonci, i krzo index težine su deblji. a otkud to? blitva? nit miriše, nit je ukusna. a hrana koja nema mirisa ni okusa nije hrana, nego otpad. maslinovo ulje? osim što je vrlo korisno u pogledu obilnih državnih subvencija, u prehrani je zanemarivo zastupljeno. nit je hrana fina s njime, niti jeftino. svinjska mast je daleko bolja. izdrži temperature daleko više od maslinovog ulja, i ostalih ulja. pa se može i više puta koristiti. kancerogeno? čudno da naši stari nisu dočekali tako lijepe godine na maslinovom ulju, nego na masti.. ove dijete, mijenjanje navika su samo jedna reklama. jedite ono što vam je fino, radite nešto, fizički. to je sve. nema druge. nego kretati se. to nije od šanka do šanka. nego nabrati jedna kola kukuruza, istovariti ga, pa onda pol litre crnog vina lupiti, par kobasica... ima li što zdravije? nije valdja riba?!!

VL
DM
dario m
21:38 21.11.2010.

nekakav: Puno si gluposti i neistina napisao. Zašto misliš da su Nijemci nezdraviji od Poljaka ... zar zato žive duže od Poljaka? Zar misliš da je duži životni vijek Španjolaca, Talijana, Francuza ... slučajnost a ne možda djelom i načinana prehrane. Zar veća učestalost kardiovaskularnih bolesti kod Slavonaca u odnosu na Dalmatince ne govori isto. Usput ... životni vijek u Europi (a i kod nas) se povećao u odnosu na 1960 za 10-tak godina tako da mi ipak živimo duže nego naši stari. Kod nas najviše stogodišnjaka ili ljudi visoke životne dobi živi na našim otocima gdje su odrasli na maslinovom ulju, blitvi, ribi i sl. Ono o maslinovom ulju (ukusno/neukusno) i o ribi (\"nije valjda riba zdrava\" ???) ne treba ni komentirati. Usput, veli jedan lokalni doktor: \"Sve je zdravo ako tanko režeš\"

VL
OB
-obrisani-
21:53 21.11.2010.

Riba se ne preporučuje jer je gotovo nemoguće pronaći ribu koja nije onečišćena teškim metalima. Kruh se uopće ne preporučuje jer je pun aditiva. Usto je suvišan u prehrani jer ometa probavu. Ja ručam za manje od 12 kuna u vlastitoj kući. Uzmem 170 grama prosa (4 KN), dodam sol i žlicu maslinova ulja (1 KN). Spremim i salatu sa solju, limunovim sokom i maslinovim uljem (3 + 1 + 1 KN), dodam mrkvu i malo čilija (1 KN). Za 11 kuna prvorazredni obrok. Cijena bi mogla biti manja da sve namirnice nisu iz ekološkog uzgoja! -------- 21.11.2010. u 15:28h dalibor.hren je napisao/la: S tim novostima u prehrani stvarno pretjerujete i dosadni ste. Nekad se preporučala bijela riba, sad plava; nekad bijeli kruh, sad crni ili od integralnog brašna; nekad supermarketi, a danas nam ostaju kontejneri. Možda bi nas koji put mogli pozvati na nezdrav ručak za 12 kuna u saborsku menzu?

VL
OB
-obrisani-
21:54 21.11.2010.

Odgovaram pišući velikim slovima ----------- 21.11.2010. u 16:20h nekakav je napisao/la: prema ovomo, poljaci koju pojedu puno previše masne svinjetine bi već morali odapeti svi. a šveđani, danci, nijemci, sve redom osviještene nacije, bi trebali svaki premašiti stotu. ali nijemci jedu nezačinjenu hranu, jedino svoje kobasice malo začine. i ništa više. bezokusno. a imaju bolesti više nego poljaci. naši dalmatinci u prosjkeu imaju više kila nego slavonci, i krzo index težine su deblji. a otkud to? blitva? nit miriše, nit je ukusna. ZA DUG ŽIVOT NUŽNO SE ZDRAVO HRANITI, VALJA KVALITETNO SPAVATI I REDOVITO VJEŽBATI. NAŠ ORGANIZAM VRLO JE PRILAGODLJIV, STOGA SE MOŽE DUGO BORITI PROTIV OTPADA KOJI SPOMENUTI NARODI UNOSE HRANOM. NO ZABORAVIO SI NAPISATI DA SVI ONI KOJI SE NEZDRAVO HRANE PATE OD RAZNIH PROBLEMA I ŽIVOT IM JE SVE SAMO NE UGODAN. a hrana koja nema mirisa ni okusa nije hrana, nego otpad. SVA HRANA IMA MIRIS I OKUS, ALI SU ČOVJEKOVI OSJETI OTUPJELI ZBOG TONE ZAČINA. POGLEDAJ SAMO RECEPTE KOJI SE NUDE. OBAVEZNO STAVLJAJU ČEŠNJAK, PAPAR, SOL, CRVENU PAPRIKU. I TO U VELIKIM KOLIČINAMA. ANA UGARKOVIĆ NEKI DAN PRIPREMA KOLAČ OD SMOKAVA I DATULJA. RADI SE O NAJSLAĐIM NAMIRNICAMA, NO TA JE KUHARICA IPAK DODALA JOŠ NEKOLIKO ŽLICA ŠEĆERA. I ONA ONDA DIJELI SAVJETE O KUHANJU!? ČOVJEK TAKO UOPĆE NE OSJEĆA PRIRODNI MIRIS HRANE. maslinovo ulje? osim što je vrlo korisno u pogledu obilnih državnih subvencija, u prehrani je zanemarivo zastupljeno. nit je hrana fina s njime, niti jeftino. MASLINOVO ULJE INZNIMNO JE UKUSNO, A HRANA S NJIM JOŠ UKUSNIJA. KADA SMANJIŠ ZAČINE I STAVIŠ MASLINOVO ULJE KAO GLAVNI ZAČIN HRANI, ONDA ĆEŠ POLAKO SHVAĆATI DA JE ZA PRSTE POLIZATI. TKO TI JE KRIV ŠTO NISI NAVIKAO JESTI FINU HRANU. svinjska mast je daleko bolja. izdrži temperature daleko više od maslinovog ulja, i ostalih ulja. pa se može i više puta koristiti. kancerogeno? čudno da naši stari nisu dočekali tako lijepe godine na maslinovom ulju, nego na masti.. PRVO, PEČENA I PRŽENA HRANA VRLO JE ŠTETNA. DRUGO, SVINJSKA MAST OSOBITO. ČOVJEK MORA BITI DOISTA ZATUCAN PREKO SVAKE MJERE PA DA HVALI TAJ OTROV. ove dijete, mijenjanje navika su samo jedna reklama. jedite ono što vam je fino, radite nešto, fizički. to je sve. nema druge. nego kretati se. to nije od šanka do šanka. nego nabrati jedna kola kukuruza, istovariti ga, pa onda pol litre crnog vina lupiti, par kobasica... ima li što zdravije? nije valdja riba?!! OVAJ ZADNJI ODLOMAK POKAZUJE DA BI MOGAO ZARAĐIVATI KAO HUMORIST, A DA BI KAO NUTRICIONIST BRZO PROPAO.

VL
SA
sanjin003
18:30 22.11.2010.

@ DŠ pa di si Dš majstore nismo se dugo svađali haha. s dobrim dijelom onoga što si napisao se slažem,osim s 2 stvari. 1)ne vidim zašto smatrati začine lošom stvari(osim soli),mnogi začini su prave riznice fitonutrijenata (npr.češnjak,kurkuma,đumbir,ružmarin...) i ja ih osobno obožavam koristiti 2)tvoja stara kritika ribe hehe.zagađenje teškim metalima se odnosi prvenstveno na tzv.predatorske ribe (npr.morski pas,sabljarka,donekle tuna...).one imaju više teških metala jer kao prvo žive duže pa jednostavno imaju više vremena to akumulirati u svojim mastima,a kao drugo hrane se drugim ribama pa tako postepeno apsorbiraju od njih teške metale.male ribe koje se hrane prvenstveno planktonom imaju toliko zanemarivu količinu teških metala da bi svaki tjedan morao jesti desetine kila npr.srdele da si napraviš neku štetu,a to baš i nije realno :) kažeš da se riba ne preporuča,tko ju ne preporuča?koliko ja znam 99% nutricionista preporuča ribu,prvenstveno plavu ribu,MINIMALNO 2-3 puta tjedno

VL
SA
sanjin003
18:31 22.11.2010.

i naravno da u ribu ima nešta i štetnih tvari ali to vrijedi za praktički sve namirnice,misliš da i u grincajgu s place isto nema štetnih tvari. živio mi DŠ :)

VL
SA
sanjin003
18:32 22.11.2010.

i da,potpuno potpisujem ono oko ane,žene mi je simpatična ali šećer,mast,sol i sl.trpa u oooogromnim količinama.nedavno je utrpala 3 cijela maslaca,a danas soli...ko da dobiva stipendiju od solane :)

VL
OB
-obrisani-
21:13 22.11.2010.

Vrati se na onu staru stranicu i odgovori, molim te, na moju molbu! P. S. Riba ne valja , bez obzira jede li planktone ili ne. Objasnio sam ti to na onoj stranici i više nemam volje ponavljati Začini sui su u redu ako čovjek ima mjeru. No oni se uglavnom koriste da prikriju pravi okus hrane koja je uglavnom bljutava. Osobito riba! --- 22.11.2010. u 18:30h sanjin003 je napisao/la: @ DŠ pa di si Dš majstore nismo se dugo svađali haha. s dobrim dijelom onoga što si napisao se slažem,osim s 2 stvari. 1)ne vidim zašto smatrati začine lošom stvari(osim soli),mnogi začini su prave riznice fitonutrijenata (npr.češnjak,kurkuma,đumbir,ružmarin...) i ja ih osobno obožavam koristiti 2)tvoja stara kritika ribe hehe.zagađenje teškim metalima se odnosi prvenstveno na tzv.predatorske ribe (npr.morski pas,sabljarka,donekle tuna...).one imaju više teških metala jer kao prvo žive duže pa jednostavno imaju više vremena to akumulirati u svojim mastima,a kao drugo hrane se drugim ribama pa tako postepeno apsorbiraju od njih teške metale.male ribe koje se hrane prvenstveno planktonom imaju toliko zanemarivu količinu teških metala da bi svaki tjedan morao jesti desetine kila npr.srdele da si napraviš neku štetu,a to baš i nije realno :) kažeš da se riba ne preporuča,tko ju ne preporuča?koliko ja znam 99% nutricionista preporuča ribu,prvenstveno plavu ribu,MINIMALNO 2-3 puta tjedno

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.