Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Primijetite li ove simptome kod djeteta, to ne znači da je ono zločesto nego da možda ima ADHD

Od 30-ak učenika, dvoje do troje ima poremećaj pažnje
29. rujna 2014. u 10:00 3 komentara 4362 prikaza
Dijete i roditelji
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Greške u zadaćama zbog nemarnosti, teško održavanje pažnje, poteškoće s organizacijom i gubljenje stvari, zaboravljanje dnevnih aktivnosti, vrpoljenje i nemir, teško sjedenje na miru, prekidanje i ometanje drugih, poteškoće s čekanjem reda...

Primijetite li ove simptome kod djeteta, to ne znači da je ono zločesto nego da možda ima ADHD – najčešći mentalni poremećaj školske djece. Ovaj je tjedan diljem Hrvatske posvećen upravo obilježavanju ADHD-a (attention deficit/hyperactivity disorder ili deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj). Slikovito rečeno, kaže psihologinja Martina Šibalić, u razredu od 30-ak učenika dvoje do troje djece ima ADHD.

Novi sustav učenja

– ADHD se može prepoznati kada se tijekom duljeg razdoblja (najmanje šest mjeseci) pojave neki od simptoma nepažnje, hiperaktivnosti ili impulzivnosti. Takvi se simptomi moraju očitovati u dvije ili više sredina (npr. u školi, kod kuće...) – upozorila je Martina Šibalić, psihologinja udruge za razumijevanje ADHD-a "Buđenje".

Kao jedan od alata koji pomaže djeci s ADHD-om, ali i odraslima, udruga Buđenje omogućuje seanse sustavom učenja Pay Attention, koji će ovaj tjedan biti predstavljen u Osijeku, Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Zadru, Rijeci i Puli. Riječ je o uređaju koji putem mjerenja moždane aktivnosti slikovito predočava razinu koncentracije i motivira nas na usredotočenost. Sučelje u obliku narukvice održava kontakt s kožom i prikuplja podatke o našoj moždanoj aktivnosti, a održavajući koncentraciju, sami određujemo tijek zadane igre.

– Uređaj Pay Attention pomaže osobi poboljšati koncentraciju, ali i ostale segmente koji su povezani s učenjem: kako se usmjeriti na nešto određeno, motivirati na zadatak, prilagoditi svoje ponašanje... Često zapravo nismo svjesni što to znači biti koncentriran i fokusiran, a s ovim je sustavom učenja to lako osvijestiti. Osoba se nauči i u seansama istrenira kako bi sama prepoznala koncentraciju – otkrio je Marko Ferek, predsjednik udruge Buđenje, koja korisnicima osigurava besplatne seanse ovim uređajem.

Kome se obratiti?

– Sumnjaju li da njihovo dijete ima ADHD, roditelji se mogu obratiti obiteljskom liječniku koji ih može uputiti na daljnja testiranja ili se mogu javiti u Edukacijsko-rehabilitacijski centar. Pomoć mogu potražiti i od stručnih suradnika u školi ili djetetovu vrtiću. Nakon postavljenje dijagnoze dijete se može uključiti u razne tretmane koji su usredotočeni na njega samog, obitelj ili školu – savjetovala je psihologinja Martina Šibalić.

>>10 znakova koje ne smijete zanemariti kod svoje djece

>>'Supruga često govori kćeri da je zločesta i prijeti joj kaznama'

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar velebit15
    velebit15:

    Izmisljena bolest! Sa djetetom treba raditi. Na zalost danas se roditelji sve manje brinu o djeci pogotovo kad krenu u skolu. Misle kako ce skola odgojiti njihovo dijete. A i u vrticu su djeca prepustena vise manje samoj sebi, jer ... prikaži još!er je "tetama" u vrticu prenaporno, pa odsjede svoje vrijeme na radnom mjestu. Cast iznimkama!

  • tonkica:

    Bas lijepo sto se novinar potrudio izlistati nekoliko simptoma bez detaljnih informacija. Da ste samo 10 min proveli na face-u ili forumima i procitali sto roditelji pisu bilo bi vam puno jasnije sto je zapravo ADHD. Problem je sto je ... prikaži još! zbog ovakvih clanaka postalo popularno svako dijete kategorizirati kao ADHDovca, a ne kao malog neizivljenog hiperaktivca ili jednostavno kao neodgojeno ili razmazeno. Lakse je klincima zaljepiti takvu etiketu, pa makar neopravdano i bez ljecnickog dokaza, nego prihvatiti da smo sa odgojem gadno podbacili. ADHD je kompliciran, dolazi u paketu sa drugim poremecajima (rijetka su djeca koja imaju malo srece da uz ADHD nemaju disleksiju i sl.), ona su zbog manjka samokontrole vrlo nesretna i sklona samoozljedivanju. Nositi se sa okolinom i cijeli zivot se boriti sa samim sobom, samokotrolom, pravilima, norama dok mozak pjeva tra-la-la-la, bim-bam -bum uopce nije zabavno.