Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcija

Prijatelji životinja: Mesni proizvodi trebaju nositi upozorenje o kancerogenosti!

meso
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
27.10.2015.
u 14:29

"Prijatelji životinja" smatraju da su se u našim medijima, kako navode za razliku od svjetskih stručnjaka, oglasili zdravstveni stručnjaci koji odmahuju rukom na vijest da je meso i mesne prerađevine – štetne za zdravlje

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), koja je dio Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavila je da su prerađevine crvenog mesa, kao što su hrenovke, salame i šunka, a i crveno meso, kancerogeni i da mogu uzrokovati rak, osobito rak debeloga crijeva.

Na tu su vijest reagirali i iz udruge Prijatelji životinja priopćenjem u kojem navode kako "ova vijest nije novost". 

Smatraju da su se u našim medijima, kako navode za razliku od svjetskih stručnjaka, oglasili zdravstveni stručnjaci koji odmahuju rukom na ovu vijest.

– Navode da možemo i dalje nastaviti jesti meso jer to su ionako samo preporuke WHO-a, koje nas najprije malo šokiraju, a potom nastavimo živjeti onako kako smo dosad živjeli, i hraniti se jednako nezdravo kao i do sada – stoji u priopćenju. 

Ovakvo važno upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije, smatraju u udruzi, ne koristi se kao prilika za poboljšanje navika nego stručnjaci svojim inertnim izjavama ohrabruju građane da ne moraju mijenjati svoje prehrambene i životne navike.

– Činjenica je da meso ubija i da konzumacija mesa uzrokuje najsmrtonosnije oblike raka. Namirnice životinjskog podrijetla dokazano su opasne za ljudsko zdravlje, skraćuju životni vijek pojedinca i smanjuju kvalitetu života te stvaraju velike troškove liječenja u sustavu zdravstva. Smatramo da bi proizvodi s namirnicama životinjskog podrijetla trebali imati upozorenja o tome da su kancerogeni i da mogu uzrokovati rak, jednako kao što takva upozorenja postoje na duhanskim proizvodima.

Zdravstvene stručnjake pozivaju da promiču rezultate navedenih istraživanja i preporuka, kao i dugogodišnje stajalište Američke nutricionističke udruge i Nutricionista Kanade da je ''primjereno isplanirana vegetarijanska prehrana, uključujući vegansku prehranu, zdrava, nutritivno dostatna i da osigurava zdravstvene dobrobiti u prevenciji i liječenju određenih bolesti',  a građane pozivaju da uživaju u veganskoj prehrani. 

>>Jedan od 10 vegetarijanskih hot dogova sadrži meso, a neki i ljudski DNA

Komentara 25

SI
sisu
14:42 27.10.2015.

Sad ću naložiti vatru i ispeći par kobasica i nešto crvenog mesa. Da i crni kruh tanko narežem? Ljudi imaju očnjake i sjekutiće namijenjene trganju mesa, crijeva svejeda: genetski smo, dakle, prilagođeni jedenju mesa.

OV
ovrhovršitelj
21:55 27.10.2015.

Jučer kad su trubili ovu najnoviju pizd ,,,ju, tak sam se nasekiral da sam si odma išel narezat špeka i šunke da se malo smirim.....

SO
srecko.orsulic123
14:40 27.10.2015.

Prijatelji zivotinja mi cemo pojest na rostilju vase zivotinje!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije