Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravlje na tanjuru

Prehrana s manje ugljikohidrata pomaže u borbi s karcinomom

'hrana'
''
26.06.2011.
u 10:30

Ljudi koji se hrane tipičnom zapadnjačkom prehranom, u kojoj čak 55 posto dnevnog unosa energija otpada na ugljikohidrate spadaju u ugroženu skupinu

Puno se, i dugo, priča o prehrani koja pomaže u borbi s karcinomom. Prema istraživanju objavljenom u novom broju specijaliziranog časopisa Cancer Research prehrana bogata proteinima, a siromašna ugljikohidratima može smanjiti rizik za razvoj karcinoma i usporiti rast tumorskih stanica koje su u organizmu već prisutne. Istraživači su različitim vrstama miševa implatirali ljudske tumorske stanice ili tumorske stanice miševa te ih hranili dvijema različitim prehranama – tipičnom zapadnjačkom (55% ugljikohidrata, 23% proteina te 22% masti) te prehranom sličnoj South Beach dijeti (15% ugljikohidrata, 58% proteina te 26% masti). Uočeno je da su tumorske stanice rasle znatno sporije kod miševa hranjenih prehranom sa smanjenim udijelom ugljikohidrata.
Također, miševi predisponirani za karcinom dojke stavljeni su na gore opisana dva prehrambena režima, i gotovo polovina njih koji su bili na zapadnjačkoj prehrani razvila je karcinom dojke unutar prve godine, dok niti jedan među miševima hranjenim visokoproteinskom dijetom nije razvio obolio.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Idler 3
Idler 3
21:48 26.06.2011.

Može li meni laiku netko konkretno reći kaj su to ugljikohidrati, jel to buncek, jel to sarma, jel to purica z mlincima, jel to kuružnjak ili kaj ???

TO
Toni50
00:07 27.06.2011.

Izvori ugljikohidrata Izvori ugljikohidrata u svakodnevnoj prehrani su: kruh, tjestenina, riža, žitne pahuljice, voće, povrće, mlijeko, mliječni proizvodi, šećer i slastice, a najčešći su škrob i šećeri - saharoza i laktoza… Zapravo savjet je da kao pametni svi skupa isključivo jedemo govna i onda smo sigurni i zdravi i živimo dugo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije