Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
volite svoju zemlju

Prava mjera patriotizma dobra je za zdravlje

Navijačice 20
Goran Stanzl
01.06.2012.
u 14:44

Iako je sreća relativan pojam i puno je faktora koji utječu da budete zaista sretni, znanstevnici su otkrili da nacionalni ponos uvelike pridonosi osobnoj dobrobiti...

Volite li svoju zemlju, bit ćete sretni i voljeti svoj život, pokazalo je istraživanje. Politolog Matthew Wrigh sa sveučilišta American iz Washingtona i sociolog Tim Reeskens s katoličkog sveučilišta u Belgiji primijetili su da su pojedinci koji povezuju nacionalizam s poštovanjem prema zemlji u kojoj žive i institucijama i vrijednostima koje promiče bili zadovoljniji sobom i svojim životom, što ne vrijedi za osjećaj pripadnosti nekoj rasi ili vjeri.

No pozitivni utjecaji nacionalizma na vaše zdravlje i život nisu tako jednostavni. Istraživači su podijelili ljude koji su osjećali nacionalni ponos u dvije grupe: etničkih nacionalista i običnih nacionalista. Etnički nacionalisti svoj su identitet izražavali kroz vjerske ili rasne termine, dok su običnim nacionalistima bili potrebni samo poštovanje državnih institucija i zakona kako bi definirali svoj osjećaj pripadnosti. Zaključili su da su obični nacionalisti bili mnogo sretniji od bilo koje druge vrste domoljuba.

– U redu je reći da vas ponos na vlastitu zemlju čini sretnima, ali pitanje je o kakvoj vrsti ponosa govorimo – kaže Wright na temelju odgovora više od 40 tisuća građana iz 31 zemlje prikupljene u prijašnjoj studiji. Istraživači su pronašli da je ponos kod etničkih nacionalista prouzročio gotovo jednako dobrobiti i zdravlja kao i kod ljudi koji nisu toliko ponosni na svoju zemlju.

– Snažan osjećaj nacionalnog identiteta u svakom slučaju ima dobrobiti u smislu socijalnog zajedništva – kaže Wright, a prenosi Huffingtonpost.

 

Komentara 1

OB
-obrisani-
23:48 01.06.2012.

zato ste vi hrvati nenormalni.....nemate mere....mi hrvati...bog i hrvati...franjo i hrvati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije