Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
depresija, ili...

Povećan rizik: Žene bez djece umiru ranije

\'Mother holding toddler daughter\'
Photos.com
09.12.2012.
u 11:23

Kod žena koje imaju djecu umanjuju se rizični faktori koji bi mogli dovesti do prijevremene smrti, a neki od njih su tumori, karidovaskularni problemi...

Studija danskih znanstvenika koja uključivala je 21 tisuću parova osuđenih na umjetnu oplodnju, pokazala je da žene koje ne mogu imati djecu imaju četiri puta veće šanse da raniju smrt.

Znanstvenici naglašavaju da su pronašli povezanost između dva fenomena, ali da nemogućnost rađanja djece nije uzrok prerane smrti.

- Ljudi koji se odluče na umjetnu oplodnju očajni su u pokušajima da dobiju dijete. To može dovesti do depresije koja pak može biti uzrokom ranije smrti - kaže psihologinja Ingrid Collins.

Istraživanje je obuhvaćalo period između 1994. i 2005. godine, a u tom razdoblju rođeno je 15.149 djece, umrlo je 96 žena te 220 muškaraca, piše BBC. Zaključak je da se kod žena koje imaju djecu umanjuju rizični faktori koji bi mogli dovesti do prijevremene smrti, a neki od njih su tumori, kariovaskularni problemi i različite nesreće.

 

Komentara 1

CV
cvijece
15:43 09.12.2012.

Da,baš,evo i Majka Tereza je umrla u cvijetu mladosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije