Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smatra da nije sebična

Postala je majka prvi put u 58. godini: ‘Drago mi je da sam toliko čekala’

Facebook/Carolyne Ness
01.04.2023.
u 13:53

Njen put prema roditeljstvu počeo je 30 godina prije nego se odlučila za usadnju embrija i cijeli je život čeznula za djetetom

Majka Carolyne Ness (64), majka je jednog dječaka, a 2017. godine platila je 4500 funti (oko 5050 eura) za za embrij iz Indije, nakon što se cijeli život borila s neplodnošću. Tako je svoje prvo dijete dobila s 58 godina, a odgaja ga kao samohrana majka jer je tada već bila razvedena, piše The Sun.

Mama, koja živi u Novom Južnom Walesu u Australiji, inzistira na tome da nije sebična što je kasnije u životu rodila dijete i tvrdi da ju je to zapravo učinilo boljom majkom. Zbog toga, majka koja je u studenom 2017. rodila sinčića Javeda (5), nimalo ne žali zbog svoje odluke, iako kaže da to nije bio njen prvi izbor.   

Što majke najviše žele dobiti na dar? Možda ćete se iznenaditi!

1/6

- Roditi dijete prije svoje 60. godine nikad ne bi bio moj prvi izbor kad sam bila mlađa. Nikada nisam željela biti samohrana majka, to je bila moja najgora noćna mora, no bila sam u fazi u kojoj sam znala da je sad ili nikad i da ću požaliti ako barem ne pokušam. Jako sam sretna što imam Javeda - ispričala je.

 Njen put prema roditeljstvu počeo je 30 godina prije nego se odlučila za usadnju embrija i cijeli je život čeznula za djetetom. 

- Bila sam udana, ali borila sam se da zatrudnim i nije uspjelo. U 30-ima sam otkrila da imam problema s plodnošću, ali do trenutka kad smo se počeli razmišljati o medicinski potpomognutoj oplodnji, naš se odnos raspao i jednostavno nismo htjeli uvlačiti dijete u to.  Nakon što sam se razvela od muža, imala sam nekoliko odnosa, ali nijedan od tih partnera nije mi se činio prikladnim za oca mog djeteta. Razmišljala sam o usvajanju, ali nakon što sam otkrila da bih mogla čekati dugo godina na mlađe dijete, pa čak i biti u situaciji da ga moram tražiti u inozemstvu, odustala sam od potrage - kaže Carolyne.

Prije svog 58. rođendana, naišla je na mogućnost usvajanja embrija, proces u kojem se ženi usađuje smrznuti zametak, koji će sama nositi 9 mjeseci i donijeti na svijet. Pritom se koristi ista tehnika kao i kod medicinski potpomognute oplodnje. No, s obzirom da je dobna granica za usvajanje embrija u Australiji bila 55 godina, Carolyne je morala krenuti dalje prema Indiji, gdje je ta granica 58 godina. Tako je krenula na put za New Delhi, u nadi da će konačno postati mama, koristeći embrij 21-godišnje Indijke i spermu američkog darivatelja. Tom je putovanju pristupila kao odmoru, kako se ne bi previše razočarala ako usađivanje embrija ne uspije. 

- Zahvat sam obavila baš uoči 58. rođendana, na samoj granici. Usadili su mi tri embrija, nešto što se u Australiji izbjegava, kako bi se spriječila višestruka trudnoća, što mi je ipak pružilo veće šanse da zahvat uspije. Potom sam malo putovala, da ne mislim na to, razmišljajući: "ako se treba dogoditi, dogodit će se". Trebalo je pričekati na obavljanje testova, no bila sam presretna kad sam se vratila u Australiju i kad su krvni testovi potvrdili trudnoću – kaže ona.

U studenom 2017.  godine imala je planirani carski rez, jer se zbog njene dobi trudnoća smatrala visoko rizičnom, no Javed je rođen kao zdravo dijete. Carolyn dodaje kako joj je zapravo najveći izazov to što je samohrana majka. 

- Tu nemam obitelj. Imam prijatelje, no Australija je toliko ogromna da nitko od njih ne živi blizu. Često se poželim odmoriti, ali ne mogu. No, mislim da ipak dobro funkcioniram kao majka. Mali Javed zasad ne primjećuje da je sam bitno starija od drugih mama, ali često zna reći da bi volio imati tatu - tvrdi Carolyne.

Neki od njegovih prijatelja imaju bake koje su otprilike iste dobi kao i ona, ali ona se ne srami predstaviti kao Javedova majka. 

- Smatram da je majčinstvo s 58 godina bila dobra odluka i ne žalim niti malo. Sad imam puno više strpljenja nego što bih imala kad sam bila mlađa. Kao mlađa sam bila sebičnija, nisam se htjela odreći svog društvenog života, a sad mi uopće ne smeta što ga nemam. Osim toga, putovala sam i vidjela svijeta, što kao mlada mama ne bih mogla. Definitivno mislim da ženama nije prekasno da u 50-ima postanu majke - zaključila je.

Žena ostala trudna u 56. godini: 'Mislila sam da su doktori ludi i da je to nemoguće!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije