Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Ponedjeljak više nije najrizičniji dan za infarkt, evo kad se najčešće događa

Nisu rijetki slučajevi ni da nadređeni svojim zaposlenicima šalju e-mailove u kasne noćne sate, što stvara dodatni stres zaposlenicima u slobodno vrijeme kada ne bi trebali razmišljati o poslu i poslovnim obvezama.
17. siječnja 2019. u 07:00 4 komentara 3785 prikaza
srčani udar
Foto: Thinkstock

Stres. Tihi ubojica koji svake godine uzima sve više života.

Upravo je stres jedan od najčešćih uzroka raznih zdravstvenih problema koji za posljedicu imaju razne dijagnoze. Stručnjaci su odlučili provjeriti zaključke prethodnih istraživanja u kojima se pokazalo kako se iznenadni srčani udari najčešće događaju ponedjeljkom u ranim jutarnjim satima.

oprez! Spavate li manje od šest sati tijekom noći? Prijete vam opasni zdravstveni problemi

Može li se zaista srčani udar svrstati u neki raspored? Novo istraživanje provedeno u klinici Cedars-Sinai Medical Center u Los Angelesu, pokazalo je kako su odrasle i zaposlene osobe često pod stresom, posebice u situacijama kada ne postoji radno vrijeme za provjeru e-mailova, poruka i sl. Vrijeme u kojem živimo dovelo nas je da e-mailove provjeravamo, ali i šaljemo, u bilo koje doba dana i sve se opravdava poslovnim potrebama. Nisu rijetki slučajevi ni da nadređeni svojim zaposlenicima šalju e-mailove u kasne noćne sate, što stvara dodatni stres zaposlenicima u slobodno vrijeme kada ne bi trebali razmišljati o poslu i poslovnim obvezama.

spavanje oprez! Volite li tijekom dana malo "ubiti oko"? Može vam prijetiti ova bolest

Pogledajte i galeriju Mislite da su ovo simptomi visokog krvnog tlaka? Varate se

srčani udar
1 / 4
krvni tlak

I dok su prijašnjih godina zabilježeni češći slučajevi srčanih udara u ranijim jutarnjim satima ponedjeljka, zbog konstantnog stresa tijekom svih dana ponedjeljak više nije najrizičniji dan u tjednu. Rizik od srčanog udara proširio se na sve dane u tjednu i to najčešće u poslijepodnevnim satima, odnosno u razdoblju od podne do 18 sati. 

U istraživanju je sudjelovalo više od 1500 odraslih osoba koje su preživjele srčani udar u razdoblju od 2012. do 2014., a pokazalo se da se 32 posto svih srčanih udara dogodilo u poslijepodnevnim satima. U jutarnjim, između 6 i 12 sati, zabilježeno je oko 28 posto slučajeva, dok je 27 posto srčanih udara zabilježeno u večernjim satima. 

Pokazalo se ipak kako je 11 posto manje srčanih udara tijekom nedjelje u odnosu na ostale dane u tjednu.

Pogledajte i video Ovo su simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste
  • prajdali100:

    Na kraju svi izgubimo bitku sa vremenom, umrijeti se mora, na ovaj ili onaj način.

  • lukathereem:

    Ubio ih e-mail će pisat u osmrtnici

  • zip123:

    Sad je dan bitan za infarkt?To ministar zakljucio?