Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIDIŠ LI ME?

Pokrenuta crowfunding kampanja za pomoć oboljelima od poremećaja hranjenja

Crowfunding kampanja
Privatna arhiva
07.05.2018.
u 12:34

Koliko je važno da oboljeli od poremećaja hranjenja dobiju prostor koji će im biti stalno na usluzi govori podatak da u Hrvatskoj od poremećaja hranjenja boluje oko 40.000 osoba, mahom adolescentnih djevojaka i mladih žena.

Udruga Centar za poremećaje hranjenja BEA pokreće crowdfunding kampanju "I ja sam tu. Vidiš li me?", s ciljem prikupljanja sredstava za uređenje Savjetovališta za pomoć oboljelima od anoreksije i bulimije. Do sada je Centar BEA djelovao u prostoru Mjesnog odbora Ribnjak u Zagrebu, gdje je dijelio prostor s lokalnim ograncima političkih stranaka, a sada je udruga od Grada Zagreba putem natječaja dobila na korištenje prostor u Ilici 111.

- Bivša trgovina konfekcijom potpuno je zapuštena i potrebna joj je temeljita adaptacija kako bismo u tom prostoru provodili savjetovanja s djevojkama i mladićima oboljelima od poremećaja hranjenja, nutricionističke grupe, grupe podrške i grupe za roditelje, te kako bismo održavali različite radionice, predavanja i volonterska okupljanja – kaže Jelena Balabanić Mavrović, izvršna direktorica Centra BEA.

 

Koliko je važno da oboljeli od poremećaja hranjenja dobiju prostor koji će im biti stalno na usluzi govori podatak da u Hrvatskoj od poremećaja hranjenja boluje oko 40.000 osoba, mahom adolescentnih djevojaka i mladih žena. Anoreksija ima najveću smrtnost među svim mentalnim poremećajima u adolescentnoj ženskoj populaciji.

- U kampanji nas podupiru posebno Anđa Marić, Ida Prester i Bruno Šimleša, koji nastupaju u službenom videu kampanje "I ja sam tu. Vidiš li me?", u kojem su ispričali dijelove ispovijesti oporavka triju korisnica Centra BEA. Kako djevojke i mladići oboljeli od anoreksije i bulimije najčešće skrivaju svoje poteškoće zbog nerazumijevanja okoline, o poremećajima hranjenja se rijetko govori, a same oboljele taje svoje probleme čak i od najbližih.

Svaka od triju korisnica Centra BEA je odabrala "svoju" osobu iz javnog života za koju je osjećala da će najbolje ispričati njezinu priču. Svo troje odabranih odmah je pristalo uključiti se u kampanju: Anđa, Ida i Bruno pokazali su veliko srce i razumijevanje za djevojke koje se bore s demonima poremećaja hranjenja. Na snimanju smo svjedočili dirljivim scenama prepoznavanja djevojaka s iskustvom poremećaja hranjenja i njihovim poznatim "dvojnicima". Iako u videu poznate osobe govore autentične rečenice iz ispovijesti oboljelih djevojaka, same djevojke su vidljive tek na marginama kadra, i one ostaju u sjeni. Na taj način smo simbolično pokazali kako su oboljeli od poremećaja hranjenja među nama, iako ih često ne prepoznajemo i ne znamo za njihovu unutarnju borbu, ali da svatko od nas može biti njihov glas i zauzeti se da oboljeli od poremećaja hranjenja budu prihvaćeni u društvu - kaže Jelena Balabanić Mavrović, dodajući kako će ova kampanja omogućiti stvaranje sigurnog prostora za osobe s anoreksijom, bulimijom i nespecifičnim poremećajem hranjenja, kao i za njihove bližnje: mjesto gdje će dobiti podršku, razumijevanje i savjet stručnjaka educiranih za rad s poremećajima hranjenja.

Centar BEA djeluje od 2012.godine na području prevencije i savjetovanja oboljelih od poremećaja hranjenja i njihovih obitelji, a do sada je kroz razne oblike psiho-socijalne podrške obuhvaćeno više od 700 oboljelih djevojaka i mladića iz čitave Hrvatske i članova njihovih obitelji. Kroz programe prevencije u školama i psihoedukacije stručnjaka u rad Centra BEA bilo je uključeno oko 5.000 osoba. Nova kampanja krenula je 2. svibnja 2018. i trajat će mjesec dana. Svi se mogu uključiti putem web i FB stranice udruge, a podržati se može kupnjom nagrada, donacijom bilo kojeg iznosa, dijeljenjem ove kampanje na društvenim mrežama, pozivanjem svojih prijatelja da se uključe u kampanju i doniraju bilo koji iznos, kao privatna osoba ili kao poslovna tvrtka, na žiro račun Udruge HR9424020061100631146 - Erste Banka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije