Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne razumijete se?

Poboljšate komunikaciju s partnerom u nekoliko koraka

svađa
Profimedia
08.11.2012.
u 15:35

Pokažite empatiju prema partneru, ali i dopustite si da se poneki put ne složite oko svih stvari. No pokušajte to proći bez uzrujavanja. Vi i tako niste vaš partner...

Komunikacija u odnosima često se ne odvija kako bismo htjeli, ali uzdignete li je na višu razinu, što znači manje svađa, zadirkivanja, pa i vrijeđanja, odnos može postati još romantičniji, piše Marcus Osbourne na stranici Galtime.com. Mnogi će ljudi u svađama reći "objasni mi to što govoriš..." i na taj način drugoj osobi dati priliku da još jednom objasni svoju poruku.

No, odgovor druge strane često je upravo ovakav "ne, to nije ono što govorim!" Sljedeća ćete tri sata provesti svađajući se i uvjeravajući jedno drugo što ste vi rekli, a što on/ona. Ili ćete i jedno i drugo završiti uvrijeđeni, a riješiti nećete ništa.

Ovo je nekoliko savjeta za uspješniju i efikasniju komunikaciju koji će vam pomoći da budete učinkovitiji i imate više sluha za partnerove poruke.

1. Podsjetite se da vi i vaš partner niste ista osoba. I nikad nećete ni biti. Bit će mnogo situacija, posebno u novim odnosima, u kojima će doći do nesporazuma i pogrešnih tumačenja. Prije nego što donesete negativan zaključak i zbog toga upadnete u prepirku, pokušajte se sabrati i pretpostaviti da vas vaš partner nije htio uznemiriti te potražite potvrdu da ste prvotno pogrešno zaključili.

2. Pokažite empatiju. Stavite se u cipele svojeg partnera. Razumijevanje otvara priliku da potvrdite osjećaje partnera/partnerice kažući "razumijem zašto se tako osjećaš, razumijem zašto si povrijeđen/povrijeđena". Ponekad je partnerima dovoljno samo da ih se sasluša ili "razumije". Osbourne smatra da je najčešća greška muškaraca u komunikaciji što žele dokazati svoje stajalište i često smeću s uma nešto što je samo po sebi razumljivo. Žene pak s druge strane žele emocionalnu zadovoljštinu.

3. Krenite dalje – zajedno. Jednom kada dostignete razumijevanje s obje strane, slobodni ste ponekad razići se u mišljenjima. Jednostavno se ne morate svaki put razumjeti, a često je dovoljno reći "dragi/a, razumijem te, ali jednostavno se danas baš i ne možemo složiti". Partneri moraju prihvatiti tu činjenicu, a ono što ne bi smjeli činiti je uzimati to osobno. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije