Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti stručnjaka

Plan evakuacije: Kako se trebate ponašati tijekom i nakon potresa te što trebate imati u ruksaku

23.04.2020.
u 11:50

Iako stručnjaci kažu da je mala vjerojatnost za potresom iste jačine kakav je zatresao Zagreb, dobro je biti pripremljen i znati pravila ponašanja prije, tijekom i nakon potresa.

Stručnjaci tvrde da će snažan potres koji se dogodio 22. ožujka 2020. u Zagrebu, s epicentrom udaljenim sedam kilometara od grada, pratiti veliki broj manjih potresa, kao što se i događa. Jutros u 9:52 dogodio se najjači od toga dana i to jačine 3,2 stupnja po Richteru. Iako je relativno mala vjerojatnost da se ponovi potres iste jačine, ne možemo sa sigurnošću tvrditi da se to neće dogoditi.

Stoga, vrijeme koje imamo s obiteljima i članovima kuće iskoristite kako bi napravili ‘obiteljski’ plan za evakuaciju, kako bi svaki član kućanstva bio upoznat s glavnim točkama plana te imao svoja zaduženja u slučaju potrebe.

Pogledajte kako domaći sportaši daju podršku nakon potresa u Zagrebu:

Ured za upravljanje hitnim situacijama na internet je objavio detaljan plan evakuacije u slučaju potresa za Grad Zagreb, s kartom na kojoj su nacrtana glavna okupljališta, po dijelovima grada. Plan evakuacije uključuje i upute za ponašanje tijekom i nakon potresa. Prvo što bi trebali napraviti je provjeriti gdje se okupljaju stanovnici vaše četvrti te o tome informirati sve ukućane, kako biste se osigurali da ćete se naći na istom mjestu u slučaju veće katastrofe.

Porazgovarajte i dogovorite preko koga ćete se kontaktirati, u slučaju da se prekinu telefonske veze ili netko od ukućana nema mobitel, a izgubili ste kontakt. Najbolje je dogovoriti se s članom obitelji izvan Zagreba da ćete se povremeno javljati i informirati o tome gdje ste te da ako izgubite kontakt s ostalim ukućanima, javljati ćete se preko njih. Tako ćete se osigurati da znate gdje su vam ukućani, u slučaju da ne možete doći do dogovorenog mjesta.

Svi odrasli ukućani trebali bi razgovarati s djecom i informirati ih o pravilnom ponašanju tijekom i nakon potresa, pogotovo ih upozoriti da ne izlaze iz stanova i kuća u trenutku dok se zemlja još uvijek trese. Najveći broj nesretnih slučajeva događa se za vrijeme izlaska iz stanova dok se zemlja još uvijek trese, na stepenicama i u liftovima, koji se ne smiju koristiti ni nakon potresa, sve dok stručnjaci ne potvrde da je sigurno. 

Osnovne upute koje svaki član kućanstva mora usvojiti:

Prije potresa

• Saznaj što više o potresu i što ti je činiti ako do njega dođe.
• Vježbajte za slučaj potresa.
• Popravite neispravne električne instalacije, plinske i vodovodne cijevi.
• Označite glavnu sklopku za struju te glavni ventil za plin i vodu, a kratkom uputom opišite postupak njihova zatvaranja!
• Držite velike i teške predmete na nižim policama. Dobro pričvrstite visoke, plitke ormare te police, ogledala i okvire slika na zidove.
• Onemogućite gibanje pokretnih dijelova namještaja na kotačićima (TV i kompjutorski stolići i slično) i tehničke opreme (termoakumulacijske peći, klima uređaji i slično).
• Boce, staklo, porculan i druge lako lomljive predmete držite u niskim zatvorenim ormarićima. Brave će spriječiti ispadanje sadržaja iz ormara.
• Pronađite “sigurna“ mjesta u svakoj prostoriji, npr. čvrsti stol ili nosivi zid koji će vam poslužiti kao zaklon od potresa.
• Neka Vam nadohvat ruke budu spremna osnovna sredstva za samopomoć i neophodna količina vode i hrane.

Za vrijeme potresa

• Ostanite unutar građevine, sagnite se i pokrijte. Najbolje je skloniti se ispod stola, stati u kut ili uz nosive zidove. Pokrijte glavu i vrat rukama.
• Maknite se od polica ili od sličnih objekata što mogu pasti. Ne trčite na izlazna vrata.
• Sačuvajte prisebnost duha i ne paničarite jer je panika pogubna.
• Odmaknite se što dalje od staklenih površina i pregradnih zidova.
• Ne upotrebljavajte šibice i otvorenu vatru.

Nakon potresa

• Kad prestane prvi potres, napustite prostorije na najpogodniji način i uzmite sa sobom najvažnije pripremljene stvari.
• Nikako ne napuštajte građevinu dizalom, upotrebljavajte stepenice (zbog velike mogućnosti od kvara instalacija, rušenja dizala, nestanka struje i sl.).
• Isključite električnu struju na glavnoj sklopci te zatvorite plin i vodu na glavnome ventilu.
• Ne zaboravite na humanost i nesebičnost, pomozite stradalima, ali ne pomičite teško povrijeđene.
• Pijte samo zapakiranu vodu i onu što stigne kao pomoć.
• Postupajte prema uputama sredstava javnog priopćavanja.
• Ako ste ostali pod ruševinama budite mirni i zovite u pomoć tako da lupate čvrstim predmetom o instalacijske cijevi (vodovodnim i od centralnog grijanja).
• Čuvajte snagu!

Imajte na umu prije evakuacije

- ostanite pribrani, provjerite jeste li ozlijeđeni i ako možete, pružite si prvu pomoć
- do dolaska spasilačkih timova pomozite ozlijeđenima oko sebe - ne pokušavajte pomicati teško ozlijeđene osobe, osim ako to nije potrebno radi spašavanja života. 
- ako morate pomaknuti osobu bez svijesti, najprije joj imobilizirajte vrat, leđa i ozlijeđene udove
- očekujte naknadne potrese koji mogu biti dovoljno snažni da uzrokuju dodatnu štetu, pa izbjegavajte jako oštećene građevine
- provjerite je li došlo do oštećenja plinovoda, vodovoda i kanalizacije te električnih instalacija te otvorite prozore i vrata ako osjetite miris plina te ne pokušavajte uključiti struju ili neki električni i elektronski uređaj
- ne uključujte plin samostalno, prepustite to ovlaštenim osobama
- odmah ugasite požar u vašem domu ili susjedstvu, ne čekajte vatrogasce
- ako se nalazite na otvorenom, udaljite se od građevina ili objekata kojima prijeti urušavanje
- uputite se na mjesto koje ste dogovorili s članovima obitelji
- oslobodite ceste vozilima hitnih službi
- slušajte vijesti samo iz provjerenih izvora, npr. nacionalne televizije i radija te obavijesti lokalne vlasti i  ne vjerujte glasinama te ne širite neprovjerene informacije
- ako trebate hitnu pomoć, obavijestite spasitelje o svojoj lokaciji i zdravstvenome stanju
- ako se od vas traži te ako ste sposobni priključite se spasiocima i pritom slušajte upute ovlaštenih osoba

Svatko od ukućana sa sobom bi trebao imati mali ruksak od vodootpornog materijala s osnovnim stvarima nepohodnima za preživljavanje u slučaju katastrofe. Prije nego što izađete iz kuće, ponesite sve osnovne stvari, poput osobnih dokumenata, ključeva od auta i kuće te ključeve od vikendice. U ruksaku treba biti:

- blok s važnijim telefonskim brojevima (nemojte se oslanjati samo na mobitel),  
- komplet za prvu pomoć,  
- svjetiljka i mali radioaparat s rezervnim baterijama
- popis lijekova za kronične bolesnike
- rezervne naočale ili leće
-  voda u boci (2 l dnevno po osobi)
-  konzervirana i nekvarljiva hrana, otvarač za konzerve te suha hrana i slatkiši s dužim rokom trajanja
- kronični bolesnici trebali bi imati osnovne lijekove barem za 2 do 3 dana
- u rukama ponesite pokrivače i rezervnu odjeću

Pogledajte koliko Zagrepčani poznaju stare prugerske riječi:

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar LisaAE88
LisaAE88
16:48 23.04.2020.

a︆­b︆­r︆­e︆­.︆­a︆­i/a16n

TK
Ten-kre
12:47 10.04.2020.

Razgovarat ću sa obitelji preko dimnih signala i reći im u kojem sam dijelu grada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije