Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posebna ponuda

Pjevanje prije spavanja opustit će bebu, ali i zbližiti dijete i majku

cd-uspavanke
Davor Višnjić/Pixsell
02.04.2011.
u 08:45

Na CD-u će biti pjesme poput “Laku noć”, “Spavaj, mala ribice” i “Kasna je noć” obrađene na jednostavan način

Večernji će list u ponedjeljak svojim čitateljima ponuditi CD s deset dječjih uspavanki za samo tri kune. 
Prvi je to put da se na našem tržištu nude dječje uspavanke opjevane uz klasičnu glazbu na hrvatskom jeziku. Pjesme poput “Laku noć”, “Spavaj, mala ribice”, “Patuljak Sanko”, “Kasna je noć” djeci su uz klasiku ponuđene na prisan i jednostavan način.
– Klasične uspavanke prilagodila sam maloj djeci prisnim i jednostavnim načinom izvođenja te pažljivim odabirom djeci bliskih zvukova poput zvuka kiše, zvončića ili šuma mora – kaže autorica Vesna Matana Matić. Na ovu je odličnu ideju, kaže, došla zahvaljujući sinu.
– Kad imate dijete koje ne može zaspati ili koje se pak svako malo budi, onda smislite baš sve. 
Na svaki djetetov plač treba reagirati, a ako na djetetu koje plače pristupite pjevajući, uspjeh je zajamčen – poručuje 40-godišnja Dubrovčanka koja je već 15 godina radi u Školi suvremenog plesa profesorica klavira i korepetitor. Kako kaže, upravo ju je radno iskustvo naučilo na što djeca reagiraju i što im je zanimljivo.

Djeca reagiraju na glazbu

– Živimo u užurbanim vremenima prepunim buke i stresa. U trenucima prije spavanja ljudska toplina koju uspavanke nose te smirujući efekt pjevanja opustit će i mamu i bebu i doprinijeti njihovu zbližavanju. To je neizmjerno bogatstvo koje djeca nose kroz čitav život – objašnjava autorica čiji je glas korišten za potrebe više kazališnih predstava. Svoju ideju realizirala je za nekoliko mjeseci, a suradnju s izdavačkom kućom Aquarius Records ostvarila je u samo deset minuta.
– Snimila sam jednu pjesmu, objavila je na Youtubeu i poslala izdavačima mail. Nakon samo deset minuta telefon mi je zvonio i već se raspravljalo o suradnji – sjeća se uspjeha koji joj je još jedno u nizu priznanja. Dio pjesama sniman je u Dubrovniku, dio u Zagrebu, a uz autoricu na njemu je radio i Mateo Martinović. U deset uspavanki Vesna Matana Matić ne samo da je vokal nego svira i blok-flautu i klavijature, a dječji glas koji se čuje u pjesmama glas je njezina trogodišnjeg sina Matka Matića.

Za roditelje i odgojitelje

– Odlučila sam se baviti uspavankama, i to onim umjetničkim kao što je “Wiegenlied” J. Brahmsa za koju se slobodno može reći da je najpoznatija uspavanka svih vremena, zatim Mozartova, Schubertova, ali prevedene su na hrvatski jezik kako bi ih roditelji i odgojitelji u jaslicama mogli naučiti i samostalno ih pjevati – kaže Vesna Matana Matić, diplomirana glazbenica koja je nastupala u Velikoj Britaniji, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, na Malti...
– Sigurna sam da će djeca uživati u ovim uspavankama – poručuje.

Komentara 3

DR
drugTitoforever
06:44 03.04.2011.

VL i Crkvu treba zakonom, ili na bilo koji drugi nacin, ZABRANITI jer vec 20 godina truju narod lazima i podvalama.

AM
a_morte_i_rossi
09:51 02.04.2011.

nije dovoljno uspavana ova država pa treba još uspavanke djeliti

JB
Juda ben Tudum
13:41 02.04.2011.

VL dijeli pokolone zato što im je drastično opala prodaja. Niti jedan novinar u VL ne iznosi svoje stavove o štrajku već se ponašaju kao da se ne događa. Kukavice ne smiju napisati ništa protiv svog gazde Borisa Trupčevića iako su sve druge prosvjede i štrajkove popratili opsežnim člancima. Fuj, gadi mi se ovaj VL, u njemu je 0% slobode govora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije