Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Bangkok je najposjećeniji grad na svijetu, a u ovome se najviše troši

Među prvih deset su još Seul, Kuala Lumpur, Tokio i Istanbul, pri čemu se Tokiju predviđa ove godine njaveći rast stranih posjetitelja, od 12 posto u odnosu na lanjskih 11,1 milijun.
26. rujna 2017. u 11:05 0 komentara 910 prikaza
Wat Ratchanaddaram and Loha Prasat Metal Palace in Bangkok ,Thai
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/3

Bangkok, London, Pariz, Dubai i Singapur najposjećenijih je pet gradova u svijetu kojima se i za ovu godinu predviđa porast posjećenosti od 3 do 8 posto u odnosu na lani, pokazuju podaci iz studije Mastercard Global Destination Cities Indeks.

Ljepota Hrvatske. fotografije s Instagrama Hrvatski Instagrameri Ovim su fotografijama Hrvatske očarali strance i napravili fantastičnu promociju Lijepe naše

Tu su analizu iz Mastercarda objavili u susret Međunarodnog dana turizma 27. rujna, a riječ je o studiji koja sažima više različitih istraživanja obuvaćajući 132 najposjećenija grada u svijetu.

Među njima nema gradova iz Hrvatske, jer kada su počeli s tim istraživanjima 2009. krenuli su s praćenjem trendova u 132 grada koja su tada imali najveći broj stranih posjetitelja, a kako tada nijedan hrvatski grad nije tome bio ni blizu, ni kasnije nije uključen nijedan.

Primjerice, Bangkok koji je na prvom mjestu prošle je godine posjetilo 19,4 milijuna turista, drugi London 19 milijuna, a treći Pariz gotovo 15,5 milijuna.

U Dubai je lani došlo 15 milijuna stranih turista, u Singapur 13,1 milijun, dok je New York na šestom mjestu s njih oko 12,7 milijuna.

Među prvih deset su još Seul, Kuala Lumpur, Tokio i Istanbul, pri čemu se Tokiju predviđa ove godine njaveći rast stranih posjetitelja, od 12 posto u odnosu na lanjskih 11,1 milijun.

Potom slijede Hong Kong, Barcelona, Amsterdam, Milano, Taipei, Rim, Osaka, Beč, Šangaj i Prag.

i krigla na dar Na Oktoberfest u specijalnim tenisicama, evo po čemu su posebne

Dubai, New York i London prvi po turističkoj potrošnji

"Global Destination Cities Index pokazuje i da je rast međunarodnih putovanja i potrošnje u najposjećenijim destinacijama veći od rasta svjetskog BDP-a te su za najveći dio istraživanih gradova upravo putovanja i turizam ključna komponenta gospodarskog rasta", kažu iz Mastercarda, iznoseći podatak da je od 2009. do danas globalno BDP porastao 22 posto, a potrošnja stranih turista 41 posto.

S 28,5 milijardi američkih dolara Dubai je prvi u svijetu po turističkoj potrošnji, New York drugi sa 17 milijardi dolara, a treći London u kojem su strani turisti prošle godine potrošili 16,1 milijardu, i to je ujedno i jedini grad među prvih deset kojemu se ove godine predviđa pad turističke potrošnje za 4,6 posto.

U prvih deset po potrošnji stranih turista još su Singapur (15,7 milijardi dolara), Bangkok (14,1 milijarda), Pariz (12 milijardi), Tokio (11,3 milijardi), Taipei (10 milijardi), Seul (9,4 milijardi) te Barcelona (9 milijardi).

Wat Ratchanaddaram and Loha Prasat Metal Palace in Bangkok ,Thai
1 / 8
London

Njih slijede Miami, Madrid, Los Angeles, Kuala Lumpur, Sydney, San Francisco, Hong Kong, Istanbul, Šangaj i München.

“Razlike među prvih 10 najposjećenijih i prvih 10 najbrže rastućih destinacija u svijetu ukazuju na to da se azijsko-pacifička regija i Bliski istok profiliraju kao odredišta budućnosti i sve važniji elementi globalne ekonomije", kažu iz Mastercarda

To potkrepljuju podacima da najveći rast posjećenosti stranih turista od 24 i 23 posto bilježe Osaka i Chengdu.

Tu je još rastući Colombo (20,3 posto), Abu Dhabi (19 posto), Jakarta (18,2 posto), dok su Bukurešt i Lisabon jedini među prvih 20 rastućih s porastima dolazaka stranih turista od 10,4, odnosno 10,2 posto.

Iako različiti, motivi putovanja stranih turista po svijetu su većinom razonoda, pri čemu primjerice najviše u restoranima troše u Seulu, Istanbulu i Pragu, dok su za shoping najizdašniji u Londonu, Osaki i Tokiju.

Smještaj je najveća stavka u troškovima putovanja u Parizu, Milanu i Rimu, a najmanje za javni prijevoz troše u Londonu, Singapuru i Hong Kongu.

Putopisac Hrvoje Jurić Slomilo me kad me jedna gospođa molila lampion za grob svog muža Škotska kombinacija svega Putnici odlučili: Ovo je najljepša zemlja na svijetu sjeverna koreja OTVARAJU VRATA Sjeverna Koreja poziva ruske turiste: Sigurniji smo od Londona
privodjenje pulskog nasilnika
U Kotoribi
Incident u Međimurju: Maloljetnica (16) sjekirom nasrnula na socijalne radnice
John Malkovich
Oštra kritika
Hollywoodski glumac u Zagrebu: John Malkovich izlazi još jednom pred zagrebačku publiku
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.