Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasni Bisfenol A

Papirnate potvrde s bankomata pune su otrovnih kemikalija?

Bankomat
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
26.02.2014.
u 12:50

Bisfenol A već su prije znanstvenici povezivali s hormonalnim poremećajima, problemima sa začećem i razvojem mozga kod djece

Uzimate li papirnatu potvrdu nakon što na bankomatu podignete novac?

Ako je odgovor potvrdan, mogli biste promijeniti navike nakon istraživanja koje tvrdi da s tih potvrda prijete otrovne kemikalije.

U istraživanju je utvrđeno da su osobe koje su rukovale posebnim papirom koji se koristi na bankomatima više od dva sata i bez rukavica u urinu imale povećane razine bisfenola A (BPA), dok kod osoba koje su imale rukavice nije zabilježeno povećanje tog kemijskog spoja, piše Daily Mail.

Bisfenol A već prije su znanstvenici povezivali s hormonalnim poremećajima, problemima sa začećem i razvojem mozga kod djece, a može se pronaći i u konzerviranoj hrani, nekim tkaninama te u tvrdoj plastici poput one koja se koristi za dječje bočice.

Ovaj kemijski spoj koristi se i na vrsti papira na bankomatima, POS-automatima u supermarketima, na autocestama i slično, što znači da je većini ljudi često u rukama.

Koje su razine bisfenola A u urinu kritične, još nije utvrđeno, a rezultati istraživanja posebno bi mogli biti važni onima koji papiriće poput onih na bankomatima koriste zbog prirode posla, primjerice blagajnicama.

>>'Skuplje nije bolje ni sigurnije! Kemikalije na odjeći prijete našem zdravlju'

>>U vodi za piće nalazi se više lijekova nego što je dopušteno?

Komentara 3

MI
Milkica
14:26 26.02.2014.

Ti su podaci važni blagajnicama. A što je s kupcima, koji po zakonu MORAJU uzeti račun?

DU
Deleted user
13:27 26.02.2014.

Fala Bogu da kod većine te potvrde otrovno djeluju. Kada vide stanje na računu i otrovnica da ih ujede krepala bi.

DI
duncan_idaho
14:05 26.02.2014.

zašto bi mi uopće trebala ta potvrda kad na ekranu mogu vidjet stanje ?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije