Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i djeca u opasnosti

'Skuplje nije bolje ni sigurnije! Kemikalije na odjeći prijete našem zdravlju'

Odjeća, nered
Foto: Thinkstock
06.02.2014.
u 13:21

Na dvije trećine testiranih proizvoda pronađeni su nonilfenol etoksilati, četiri su uzorka sadržavala visoke doze toksičnih ftalata, a na nekima su pronađeni kancerogeni amini.

Kada kupujete novi kaput, košulju ili neki drugi odjevni predmet vjerojatno niste svjesni da kući možda nosite i opasne kemikalije.

Istraživanje vodeće svjetske ekološke organizacije Greenpeace provedeno nad 141 proizvodom svjetskih modnih brendova pokazalo je zabrinjavajuće rezultate.

Na dvije trećine testiranih proizvoda pronađeni su nonilfenol etoksilati, četiri su uzorka sadržavala visoke doze toksičnih ftalata, a na nekima su pronađeni kancerogeni amini. Posebice zabrinjava prisustvo opasnih kemikalija na artiklima namijenjenim djeci.

Foto: pixabay

Posljedica je to industrijske obrade tekstila pri kojoj se koristi niz tvari koje mogu imati razoran učinak na ljudsko zdravlje. Radi se o kemikalijama koje, ovisno o vrsti i koncentraciji, mogu izazvati posljedice u rasponu od svrbeža do raka. Zbog neadekvatnih sigurnosnih procedura u tvornicama kemijski kontaminirani proizvodi pronađu put do polica trgovina i ormara europskih građana.

Zastupnica Biljana Borzan, članica Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta, upozorila je na ovaj problem na plenarnoj sjednici EP u Strasbourgu te pozvala na konkretne korake.

„Istraživanje organizacije Greenpeace pokazalo je zabrinjavajuću učestalost odjeće kontaminirane kemikalijama i u europskim trgovinama. Varate se ako mislite da kupnjom skuplje, markirane odjeće kupujete sigurno. Čak ni dječji artiklu nisu pošteđeni! To je ozbiljan problem koji valja sustavno istražiti i, ako se pokaže potrebnim, žurno poduzeti korake na europskoj razini kako bi zaštitili zdravlje i potrošačka prava građana,“ zatražila je Borzan, priopćeno je.

>>Koliko je otrova u odjeći koju nosimo?

>>'Krzno nije ekološko, a ubijanje životinja je potpuno nepotrebno!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije