Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Vodič kroz adventska putovanja

Ovog adventa probajte: Komiška pogača

Slično kao i Viška, ova pogača jedan je od simbola Dalmacije.
03. prosinca 2019. u 09:33 1122 prikaza
Komiška pogača
Foto: Josip Regović/Pixsell

Ova prefina pogača jedan je od naprepoznatljivijih okusa Dalmacije. Dizano tijesto, nadjev od rajčice, luka i inćuna i svježih začina nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Za one kojima recept zvuči poznato, postoji Viška i Komiška pogača. Razlika je što u Viškoj nema pelata i reže se na trokute, dok Komiška sadrži pelate i reže se na kocke.

SASTOJCI:

TIJESTO:
1 kg oštrog brašna
4 dcl mlake vode
1 vrećica suhog kvasca
maslinovo ulje, sol

NADJEV
300 ml pelata
2 luka, 2 žličice origana, papar
desetak slanih srdela
nekoliko kapara, peršin

PRIPREMA:
Zamijesite tijesto od brašna, kvasca, vode, soli i maslinova ulja po želji. Nakon što dobijete glatku kuglu, a trebat će otprilike desetak minuta, pokrijte je i ostavite da se diže na toplom. Očistite srdelice od središnje kosti i natrgajte ih. Luk narežite na polumjesece i prodinstajte ih na maslinovu ulju, dodajte pelate, zgnječite ih te začinite solju, paprom, origanom i peršinom. Sve skupa dinstajte još desetak minuta. Maknite s vatre i pripremite tijesto – nakon što se dignulo za dvostruki opseg, podijelite ga na dva dijela – jedan mora biti malo veći od onog drugog, a veći ide na dno. Nauljite pladanj te oba dijela tijesta razvaljajte na kvadrat. Veći dio položite na dno pladnja tako da tijesto viri van sa sve četiri strane i nožem poravnajte po rubu. Potom stavite nadjev i po njima natrgane srdele te kapare. Manjim dijelom tijesta poklopite nadjev, a potom stavite gornji te rubove zarolajte prema unutrašnjosti pladnja. Premažite maslinovim uljem, izbodite vilicom i ostavite 10-15 minuta da tijesto odstoji. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180°C i stavite peći od 30 do 40 minuta. Gotovu pogaču prekrijte krpom dok se ne ohladi. Ako želite napraviti višku pogaču, nemojte stavljati pelate. Viška se reže na trokute, a komiška na kocke.

Sadržaj omogućio HTZ

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva