Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGRŠT PRIČA

Ovo su nepoznate činjenice o Žumberku

Nepoznate činjenice o Žumberku
14.04.2021.
u 08:00

Prijestupnike su tu vezivali za stup srama u krajiško doba, a u novije onuda su se šetali Richard Gere i Jelena Rozga

Žumberački kraj bio je inspiracija za mnoge filmove i serije, odabrali su ga članovi Hrvatskog autokluba za prvi izlet automobilima od Zagreba do Stojdrage, a odrastao je ovdje i autor pjesme “Kraj kapele svete Ane”. Stoje tamo i razni neobični spomenici kojima se još traži smisao, a donosimo još detalja nepoznatih činjenica o ovoj planini...

Foto: Screenshoot Youtube

Janko Popović Volarić, Milan Štrljić, Žarko Radić, Željko Pervan, Mirna Medaković, Marija Borić, Amar Bukvić, Biserka Ipša, Žarko Potočnjak, Duško Valentić, Leona Paraminski, Božidar Alić, Barbara Rocco, Momčilo Otašević... glumačka su to imena koja se proteklih godina “muvaju” po žumberačkom kraju. Kulise su to, naime, za serije “Kud puklo da puklo” i “Najbolje godine”, koje su se snimale u Eko selu Žumberak, Stojdragi, Novom selu Žumberak, Pokleku, Kravljaku... A spot je tamo snimala i Jelena Rozga. Prošetali su se onuda i neki hollywoodski glumci – kuće žumberačkog kraja, ulice, polja bile su set i u “Vuku samotnjaku”, ali i slavnome “Pijanistu”, za koji su i redatelj Roman Polanski i glavni glumac Adrien Brody dobili Oscare. Tamošnji stanovnici dobro pamte Richarda Gerea koji je prije sad već gotovo 15 godina ondje snimao “Lov u Bosni”.

Ne zna se kad je točno sagrađen, tek da najvjerojatnije datira iz 16. ili 17. stoljeća. Uz njega se vežu tri priče: prva govori o gradnji ovakvih spomenika na važnijim križanjima puteva postavljenih pravilno u prostoru orijentacijski sjever-istok-zapad-jug, druga priča govori o njihovoj funkciji zaštitnika protiv bolesti i branitelja od zlih čini i bolesti, a treća priča govori o stupu srama koji je služio za kažnjavanje prijestupnika u krajiško doba i, prema legendi, unutar njega su zazidane četiri osobe. Pravokutni četverostrani pil visok oko dva i pol metra smjestio se u selu Žumberak, pored rimokatoličke crkve sv. Nikole Biskupa, a najistočniji je takav tip pilastra, kakav često nalazimo u istočno-alpskom području.

Njegove pjesme poznatije su od njega samog. No ovog Žumberčanina podrijetlom oni koji su na toj planini ostali živjeti do danas nazivaju “legendom tog kraja”. I oni koji nisu na Žumberku možda nikad ni bili pjevušili su najpoznatiju pjesmu Marka Vukasovića – “Kraj kapele svete Ane”. Iako nije ni rođen u Hrvatskoj, već u Panami 1914., po završetku I. svjetskog rata dolazi na planinu, gdje živi kod djeda Tome Rebića. Ima Žumberak još poznatih ličnosti koje su rođene ili im je tamo podijeklo, poput povjesničara Tadije Smičiklasa, operne dive Zinke Kunc ili novinara i političara Božidara Magovca...

Drveni masivni stol i prepiljena debla koja služe kao tabureići za sjedenje na putu prema župnome dvoru u Stojdragi, spomen su na prvi organizirani izlet automobilima u Hrvatskoj, kojem je polazište bilo u Zagrebu, a cilj ovo žumberačko naselje. Članovi Hrvatskog auto kluba za svoj su prvi izlet 1926. godine odabrali upravo Stojdragu, a poslije se ondje okupljala zagrebačka buržoazija. Svakom stotom izletniku tamošnji župnik bi i omogućio besplatni pansion.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije