Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo

Ovo je nevjerojatan razlog zašto žene češće postaju ovisne o cigaretama nego muškarci

shutterstock
06.04.2024.
u 15:37

Pauss je rekla da bi znanstvenici mogli razviti lijekove koji ciljaju te proteine ​​i blokiraju njihove učinke, pomažući ljudima da prestanu pušiti.

Znanstvenici iz SAD-a došli su do zanimljivog otkrića da su žene sklonije postati ovisne o pušenju cigareta nego muškarci. Intrigantno, istraživači sa Sveučilišta u Kentuckyju otkrili su da to vrijedi unatoč činjenici da u Americi ima više muškaraca pušača nego žena. Otprilike 13 od svakih 100 odraslih muškaraca puši, u usporedbi s oko 10 od svakih 100 odraslih žena, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), piše Daily Mail. 

Nova studija također je rasvijetlila zašto bi to moglo biti tako. Otkrića otkrivaju da estrogen, ženski spolni hormon, može učiniti nečiji mozak osjetljivijim na učinke nikotina u cigaretama - i stoga povećava vjerojatnost da netko postane ovisan. Međutim, studije pokazuju da je vjerojatnije da će muškarci pokušati pušiti češće, što djelomično objašnjava zašto ima više muškaraca pušača nego žena.

VEZANI ČLANCI: 

'Studije pokazuju da žene imaju veću sklonost razvoju ovisnosti o nikotinu od muškaraca i manje su uspješne u prestanku pušenja', rekla je Sally Pauss, doktorandica koja studira molekularnu biologiju na Sveučilištu Kentucky College of Medicine u Lexingtonu.

Pauss, koja je vodila istraživanje, odlučila je otkriti zašto postoji ova rodna razlika. Svoje istraživanje predstavila je na godišnjem sastanku Američkog društva za biokemiju i molekularnu biologiju. Muškarci imaju prirodnu količinu estrogena u tijelu. Ali, žene ga proizvode na mnogo višim razinama, koje variraju svakih 28 dana u fazama njihovog menstrualnog ciklusa.

GALERIJA: Što će se dogoditi s vašim seksualnim životom ako prestanete pušiti?

1/7

U svojoj novoj studiji, Pauss je otkrila da estrogen povećava učinak proteina koji su važni za reakciju ugode mozga na nikotin, zvanih olfaktomedini. Estrogen aktivira olfaktomedine. Proteini tada aktiviraju dio mozga koji je vezan za ovisnost i nagradu i tjeraju osobu da žudi za nikotinom. Ispunjavanje nikotinskog fiksa uzrokuje smanjenje količine olfaktomedina – kao i estrogena.

Istraživanje je pokazalo da skokovi u estrogenu, kao što su prije ovulacije, dovode do povezanog povećanja olfaktomedina. Pauss i njezini kolege identificirali su ovaj protein pročešljavajući ogromne genetske baze podataka i tražeći gene na koje utječe estrogen i pokreću kemiju mozga.

VEZANI ČLANCI: 

Pronašli su samo jedan tip gena koji odgovara njihovim kriterijima - gen koji stvara olfaktomedine. Nakon što su suzili taj gen, usadili su ga u laboratorijske štakore i izveli niz eksperimenata kako bi otkrili kako estrogen, olfaktomedini i nikotin međusobno djeluju.

Dalje, Pauss je rekla da bi znanstvenici mogli razviti lijekove koji ciljaju te proteine ​​i blokiraju njihove učinke, pomažući ljudima da prestanu pušiti. 'Ako možemo potvrditi da estrogen potiče traženje i konzumaciju nikotina putem olfaktomedina, možemo dizajnirati lijekove koji bi mogli blokirati taj učinak ciljanjem na izmijenjene puteve. Nadajmo se da bi ti lijekovi olakšali ženama prestanak pušenje’, dodaje.

Što se događa s tijelom kad prestanemo pušiti? 'Dobrobiti osjećamo već 20 minuta nakon gašenja cigarete'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije