Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Ovo je 9 zaista nevjerojatnih i jednostavnih poteza koji će sačuvati zdravlje žene

Žena pije vodu
Foto: Thinkstock
1/2
18.03.2014.
u 15:49

Nekada su koraci do zdravlja zaista tako maleni i jednostavni da se začudimo kako zaista mogu imati takav utjecaj

1. Pripremite se prije odlaska liječniku

Razmislite što vas sve muči i o čemu biste trebali razgovarati s liječnikom.

2. "Upoznajte" svoje grudi

Pregledajte svoje grudi svaki mjesec, najbolje po završetku menstruacije. Samopregled je vrlo bitan kod žena, a ako opipate kvržicu, javite se odmah liječniku. Vrlo je važno i dogovoriti se s liječnikom kada je najbolje vrijeme da preventivno napravite mamografski pregled.

3. Pazite na madeže

Potrebno je pratiti svaku promjenu na madežima, boju, oblik, veličinu. Ako primijetite nešto neuobičajeno, javite se dermatologu, a ne izlazite iz kuće bez kreme sa zaštitnim faktorom na koži.

4. Bilježiti menstrualne cikluse

Bilježenjem početka i završetka ciklusa možete lako uočiti ako nešto nije u redu. Neredoviti ciklusi mogu biti pokazatelji nekih zdravstvenih problema.

5. Uzimajte folnu kiselinu

Iako najčešće folnu kiselinu uzimamo kada se pripremamo za trudnoću, tijekom nje i nakon poroda, liječnici preporučuju da svaka žena koja ima od 15 do 45 godina treba uzimati folnu kiselinu svakodnevno. Ima je u špinatu, žitaricama, a možete je uzimati i kao dodatak prehrani...

6. Krećite se deset minuta

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Ako ste preumorne za odlazak u teretanu nakon napornog radnog dana, ne brinite se. Dovoljno je i deset minuta kretanja. Bolje je i to nego ništa. Umjesto dizalom, popnite se stubama ili se prošetajte desetak minuta na zraku.

7. Radite nešto što volite barem pet minuta na dan

Osigurajte si barem pet minuta vremena za sebe i nagradite se nečim što volite raditi. Pomoći će u oslobađanju od stresa koji može biti okidač za mnoge zdravstvene probleme.

8. Odmorite se

Dobar san znači jako puno za zdravlje. Pokušajte odspavati barem osam sati po noći.

9. Održavajte higijenu usta

Održavanje higijene usta jako je bitno, posebice za žene. Ne samo da je nedovoljna higijena usne šupljine povezana i s nekim srčanim oboljenjima, već postoji i opasnost tijekom trudnoće da zbog nastanka gingivitisa i bakterije koja ga uzrokuje dođe do preranog poroda.

>>'Čuvate' li bubrege? Ne brinemo se dok ne zakažu

>>Žene, radite li ovo? Riješite se loših navika što prije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije