Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u prestižnom smo društvu

Ovo je 19 najboljih svjetskih država koje možete posjetiti: Na listi je i Hrvatska, a evo tko je zauzeo prvo mjesto

shutterstock
04.03.2024.
u 11:30

Europa dominira ovogodišnjim popisom zemalja za koje se odlučio Traveler, a svoje mjesto na njemu našla je i Hrvatska.

Godinama su u Traveleru tražili od svojih čitatelja da im kažu svoje omiljene zemlje na svijetu putem njihove godišnje nagrade Readers’ Choice Awards. Popis bilježi iskustva putovanja koja čitatelji najviše vole, od najboljih hotela na svijetu do vrhunskih zrakoplovnih prijevoznika, krstarenja, otoka i prtljage. Ove godine su putovali dalje i dublje; tražili udaljene nekretnine; plovili na manjim, intimnijim brodovima; i dali prioritet destinacijama koje su godinama čekali da posjetite. Barem je to ono što im je nevjerojatnih 526 518 čitatelja reklo u godišnjoj anketi Readers’ Choice Awards. Ovo su najbolje zemlje na svijetu prema glasovanju čitatelja Travelera.

Na prvom se mjestu našao daleki Japan. Japan je doživio nesreću kada je došao na red na Ljetne olimpijske igre tijekom međunarodne pandemije. I premda su bile drugačije, Igre su podsjetile gledatelje diljem svijeta ono što su voljeli – a što im je nedostajalo – kod otočne nacije: tradiciju, kulturu dizajna, futurističke inovacije. Sada kada je zemlja ponovno otvorena za bezvizni turizam, i dalje ćete pronaći nevjerojatne restorane, ultra-opuštajuće onsens, šintoističke hramove, trešnjine cvjetove i besprijekorno čiste i učinkovite brze vlakove, koji voze duž nekih najslikovitijih željezničkih ruta na svijetu. 

VEZANI ČLANCI: 

Ali, uvijek postoji nešto novo što se pojavi u ovoj vrtoglavoj naciji budućnosti. Buzzy gin scena? Naravno. Dvorac na brežuljku iz 1599. gdje možete rezervirati noćenje? Da. Ali, i nove galerije i izložbe na otoku Naoshima te ultra-moderna glamping odmarališta. A sada postoje fantastični izgovori za odlazak daleko na krajnji sjever i jug zemlje: novi UNESCO-ov popis svjetske baštine uključuje pretpovijesna nalazišta Jomon na sjeveru i lanac otoka u jugozapadnim dijelovima arhipelaga koji su potpuno nenaseljeni ljudima i puni su ugroženih vrsti. 

Odmah iza Japana, na drugom mjestu, našla se Italija. Kao što je pokazao popularni CNN-ov putopis Stanleya Tuccija, nema dovoljno dana u godini da se otkrije sva draž koju Italija nudi. Osim popularnih destinacija u Firenci, Veneciji, Milanu i Rimu, zemlja je blagoslovljena naizgled beskonačnim selima i podcijenjenim gradovima za istraživanje. Zadivljujuće obnovljena Villa Igiea u Palermu, na primjer, vratila je sjaj Siciliji.

Naravno, jedno od trajnih nasljeđa Italije je njezina svjetski poznata kuhinja, koju je vlada službeno nominirala za uvrštenje na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Italija je raj za ljubitelje hrane, gdje možete uroniti u milenijumima staru židovsku kuhinju Rima, sudjelovati u transformativnom tečaju kuhanja u Toskani, ili probati nešto potpuno novo za vas.

GALERIJA: Kako su hrvatski otoci dobili svoja imena? Priče su fascinantne! 

1/12

Treća na popisu je Grčka koja privlači rekordan broj turista, a kristalno egejsko more poziva nas da posjetimo neke od najljepših otoka na svijetu: Santorini savršen kao s razglednice, Mykonos prepun mitologije i ogromna Kreta sa svojom vinogradarskom scenom. Taj popis otoka iz snova stalno se širi, sa sve više i više posjetitelja koji odlaze na skriveni Paros, Hydru, blaženo osamljeni Zakynthos, Ios prepun plaža i divlji, vjetroviti Tinos. 

I svakako nemojte zanemariti Atenu. Dok se obnavljao nakon paralizirajuće dužničke krize, drevni se grad oslanjao na oskudnu, kreativnu energiju koja je iznjedrila restorane koji razmišljaju unaprijed, avangardne galerije i moderne hotele koji Atenu svrstavaju među najcool europske prijestolnice. A za one koji stvarno traže avanturu - razmislite o putovanju u Zagorohoriju, skup od 46 tradicionalnih kamenih sela razasutih po planinama Pind na krševitom sjeverozapadu Grčke. Vjerojatnije je da ćete ovdje naići na lovce na tartufe i samostane s pravoslavnim freskama nego na ljubitelje sunca.

VEZANI ČLANCI: 

Svoje mjesto na popisu našla je i Hrvatska, koju su čitatelj smjestili na 13. poziciju, a evo što o njoj pišu iz Travelera. Tajna je otkrivena: ova balkanska zemlja možda je bila izvan utabanih puteva prije desetak godina, ali brzo raste na popularnosti, zahvaljujući povećanim izravnim letovima, priljevu krstarenja, a posebno popularnosti Igre prijestolja.

Hrvatska osjeća sve veće patnje zbog svog uspjeha, s mjestima poput Dubrovnika i Splita koja postaju pretjerano turistička poput Venecije ili Amsterdama, ali postoji mnogo područja diljem zemlje koja zaslužuju istraživanje: objedovanje u restoranima na obiteljskim farmama i kušanje lokalnog maslinovog ulja u Istri, vožnja gliserom uz obalu Trogira, putovanje kroz vinograde i uzgajališta kamenica na dalmatinskoj obali ili plovidba među mirnim Kornatskim otocima koji su prošarani hrastovim šumama, stoljetnim crkvama i utvrđenim selima. Rezultat? Ono što lokalni Dalmatinci zovu fjaka – taj slatki osjećaj ne raditi apsolutno ništa.

Popis najboljih svjetskih zemalja koje možete posjetiti: 

  1. Japan
  2. Italija
  3. Grčka 
  4. Irska
  5. Novi Zeland
  6. Španjolska
  7. Portugal
  8. Norveška
  9. Švicarska 
  10. Turska
  11. Australija
  12. Island
  13. Hrvatska
  14. Njemačka 
  15. Ujedinjeno Kraljevstvo 
  16. Južna Afrika
  17. Austrija
  18. Šri Lanka
  19. Francuska

Objavljen popis najljepših plaža na svijetu: Svoje mjesto zauzela je i jedna plaža u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije