Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u okolici Zadra

More u Hrvatskoj najmanje je na svijetu: Jeste li čuli za njega?

shutterstock
03.03.2024.
u 11:00

Unatoč tome što je oblikom i veličinom tehnički zaljev, lokalno stanovništvo ga naziva morem.

U hrvatskom dijelu Jadrana postoji nekoliko područja koja se nazivaju morima: Novigradsko more, Virsko more, Murtersko more, a među njima je nedvojbeno najmanje Karinsko more, površine oko 5,5 km2. Nalazi se 30 km istočno od Zadra, a kako piše LiveCamCroatia, Karinsko more i službeno bi moglo postati najmanje more na svijetu, prenosi Croatia Week

Unatoč tome što je oblikom i veličinom tehnički zaljev, lokalno stanovništvo ga naziva morem, što ga čini doista zanimljivim obilježjem koje bi se moglo vrednovati, između ostalog, i u turističkom smislu. Karinsko more upola je manje od Mramornog mora u Turskoj koje se diči ovom titulom, a s tim se slažu i geografi.

VEZANI ČLANCI:

Ovu uvalu Jadranskog mora davne 1781. godine kartograf i javni mjernik Giuseppe Antonio Grandis na karti Dalmacije nazvao je Mare di Carin, razlikujući je od susjednog Novigradskog mora Mare di Novegradi.

Vrijednosti saliniteta Karinskog mora niže su od prosječnih vrijednosti Jadranskog mora zbog dotoka slatke vode iz Karišnice i drugih manjih potoka i izvora. Unatoč tome što je boćata zbog dvije rijeke koje se u nju ulijevaju, još uvijek podržava morski život, uključujući razne vrste riba i strogo zaštićene vrste poput dupina i kornjača, kaže LiveCamCroatia.

VEZANI ČLANCI: 

Ljekovita svojstva njegovog blata i klime odavno su poznata. Ovdje se lakše diše zbog sudara planinske i mediteranske ili morske klime. Mještani se nadaju da će proglašenje Karinskog mora najmanjim morem na svijetu donijeti novi poticaj turizmu, kao i višu razinu zaštite morskog staništa.

Objavljen popis najljepših plaža na svijetu: Svoje mjesto zauzela je i jedna plaža u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije