Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripazite na njih!

Ove 4 pogreške pri kićenju božićnog drvca mogle bi opustošiti vaš novčanik

shutterstock
04.12.2023.
u 11:30

Postavljanje božićnog drvca najbolji je način da se unesete u blagdanski duh. No, ova tradicija mogla bi vam isprazniti novčanik ako napravite neku od ovih uobičajenih pogrešaka.

Postavljanje božićnog drvca mnogima je od nas omiljeni ritual, ali naizgled bezazlena tradicija mogla bi na kraju izazvati pustoš u vašim financijama, pa čak i dovesti vaš život u opasnost. Stručnjaci za dom i nekretnine na MyJobQuote podijelili su četiri jednostavna savjeta kako bi bili sigurni da vas vaše božićno drvce neće puno koštati i potpuno uništiti veliki dan, prenosi Mirror.

 'Ukrašavanje za Božić je veseli trenutak, ali jednostavna pogreška može dovesti do značajne - i skupe – štete', objasnili su iz tvrtke, 'Svjesni potencijalnih problema, možete dati prioritet sigurnosti i planiranju prije postavljanja svog božićnog drvca'.

VEZANI ČLANCI: 

Odabir velikog božićnog drvca: Veće nije uvijek bolje kada su božićna drvca u pitanju, a možda biste se ove godine trebali odlučiti za manje drvce kako biste uštedjeli novce. To je zato što prosječno božićno drvce od 2 metra može težiti više od 45 kg, što bi moglo oštetiti vaše tepihe ili drvene podove.

Kako biste to spriječili, trebali biste se pobrinuti da vaše drvce bude postavljeno na široku podlogu kako bi njegova težina bila ravnomjerno raspoređena. Postavljanje zaštitne podloge može dodatno spriječiti bilo kakvu štetu. Ako primijetite bilo kakve tragove nakon što maknete drvce - jednostavna otopina za čišćenje od octa i vode trebala bi ih ukloniti. Međutim, ako je prouzročena znatna šteta – pripremite se na plaćanje troškova popravka parketa.

GALERIJA: Nekoliko savjeta za stvaranje božićne čarolije

1/13

Postavljanje preblizu zapaljivih predmeta: Unatoč svom blještavom izgledu, božićna drvca nose ozbiljan rizik od požara. Uvijek ih držite podalje (barem jedan metar) od uobičajenih izvora topline kao što su radijatori, grijalice i upaljene svijeće. Stručnjaci upozoravaju da i najmanje povećanje temperature može ubrzati proces sušenja stabla, što povećava rizik od požara. Ne samo da požar u zatvorenom prostoru može dovesti do troškova za sanaciju štete od čađe, već može završiti i smrtnim ishodom.

Stavljanje previše lampica: Ponekad pristup manje je više funkcionira. Kada je riječ o kićenju drvca lampicama – ovaj savjet svakako pristaje. Preopterećenje izvora napajanja i utičnica može imati opasne posljedice. Ako je strujni krug napet zbog previše uređaja koji troše energiju - može se pregrijati i izazvati električni požar.

Isto vrijedi i za 'lančano povezivanje' produžnih kablova - gdje je jedan nastavak priključen na drugi kako bi se povećao broj dostupnih spajanja na jedan izvor napajanja. Opet, ovo bi vas moglo koštati i nanijeti veliku štetu bilo kome u kući.

VEZANI ČLANCI: 

Odabir pogrešne vrste lampica: Uvijek se odlučite za LED diode kada ukrašavate svoje drvce. Halogena svjetla - koja se obično koriste u božićnim dekoracijama - imaju sposobnost brzog zagrijavanja. Opet, to može ubrzati proces sušenja vašeg stabla i dovesti do požara.

Halogena svjetla također mogu utjecati na obližnje površine kada su pregrijana - što predstavlja dodatni rizik od požara za svako zapaljivo okruženje. Većina ljudi ne prestaje samo na ukrašava samo božićno drvce, već pretvaraju svoju kuću u Zemlju zimskih čudesa čim dođe prosinac. Ali, nije samo drvce ono što vam može isprazniti novčanik.

Tiktokerica ukrasila drvce spužvama za kupanje, a neki joj poručili: "Šokantno loša ideja!"

 

MyJobQuote upozorava da neispravno vješanje vanjskih lampica može uzrokovati štetu na vašem krovu i olucima. Stručnjaci kažu da ne biste trebali zabijati, spajati ili bušiti bilo koji dio krova da biste postavili lampice. To je zato što se otopljeni snijeg ili kiša mogu uvući u rupe - bez obzira koliko male bile - i oštetiti unutarnju strukturu.

Na kraju, kada vješate svoje vijence ili plastične snjegoviće, svakako provjerite ima li cijevi. Ako slučajno izbušite ili zakucate na krivo mjesto, možete udariti u cijev - što će vas koštati. Kao sigurniju i jeftiniju alternativu, upotrijebite ljepljive kuke i trake za zid kako biste izbjegli strukturalni kaos.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije