Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Ova vrsta majmuna tek je otkrivena, a već joj prijeti izumiranje

Prema povijesnim zapisima, vrsta Popa langura vjerojatno je nekada bila široko rasprostranjena po središnjem Mianmaru, ali preživjelo je samo nekoliko skupina
17. studenoga 2020. u 07:00 1 komentara 186 prikaza
Foto: Shuttershock

Znanstvenici su u džungli Mjanmara (Burme) otkrili novu vrstu primata - 'popa langur' majmune s dugim repom, prstenovima oko očiju i krznu na vrhu glave. Tek pronađenim majmunima na žalost kao i mnogim rođacima prijeti skoro izumiranje, a iz Londonskog prirodoslovnog muzeja koji je sudjelovao u njihovom pronalasku procjenjuju da je ostalo samo 200 do 260 jedinki.
Istraživački je tim majmune prozvao 'Popa' po predivnom svetištu Popa Taungkalat na vrhu planine Mount Popa, a klasificirao ih kao 'krajnje ugrožene'.

- Nažalost, ovo nas otkriće nije moglo oduševiti, zbog tako malog broja jedinki vrste koje su ostale u divljini - rekao je kustos Prirodoslovnog muzeja Roberto Portela Miguez za CNN. Istaknuo je i kako se nada se da će znanstveno priznanje ovoj vrsti dati i reputaciju koju zaslužuje, te da će uložiti više zajedničkih napora u zaštitu ovog azijskog područja i malobrojnih preostalih populacija na njemu.

 | Autor : Shuttershock Foto: Shuttershock

Znanstvenici koji su sudjelovali u pronalasku nove vrste ovu su srijedu svoje otkriće objavili u časopisu Zoological Research. Do otkrića je došlo nakon što su na terenu istraživali sive indijske langure, latinskog naziva 'Trachypithecus popa', a prikupili su i DNA uzorke svih vrsta Trachypithecusa - rođaka Popa langura.

Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad

1 / 3
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja

Postojanje nove vrste dokazali su kombinirajući podatke iz istraživanja i prikupljenih uzoraka, kao i podatke iz primjeraka u drugim muzejima, navodi se u priopćenju Londonskog prirodoslovnog muzeja.

Jedan od presudnih dijelova slagalice bio je 100-godišnji primjerak vrste koji je već bio pohranjen u Londonskom prirodoslovnom muzeju. Početkom 20. stoljeća britanski zoolog Guy C. Shortridge prikupio je naime na tisuće primjeraka, uključujući i Trachypithecusa koji je tim ponovno pregledao.

- Primjerci ove vrste stoje pohranjeni više od stotinu godina - rekao je Miguez, ali prije nije bilo alata ni znanja za ovakvo otkriće.

 | Autor : Shuttershock Foto: Shuttershock

Razlika u duljini repa ovog majmuna, boji krzna i obliku lubanje dali su naslutiti da je riječ o novoj, još nepoznatoj vrsti, a genetska je analiza to i potvrdila.

- Ova studija pokazuje da su prirodno-povijesne zbirke vrijedan resurs za genetska istraživanja, a u kontekstu trenutne krize biološke raznolikosti očito su važnije nego ikad prije - rekao je Miguez.

Prema povijesnim zapisima, vrsta Popa langura vjerojatno je nekada bila široko rasprostranjena po središnjem Mjanmaru, ali preživjelo je samo nekoliko skupina. Sada zadnje preostale jedinke žive u samo četiri izolirane populacije. Najveća je na svetoj planini Popa, inače i poznatom mjestu hodočašća,  gdje živi više od 100 primjeraka vrste.

- Iako je planina Popa i nacionalni park, što znači da su vrste koje tamo žive i zakonom zaštićene, lov i krčenje šuma za drvnu industriju i drva za ogrjev još su uvijek veliki problemi - objasnio je Miguez.

 | Autor : Shuttershock Foto: Shuttershock

Druge prijetnje tamošnjim životinjskim stanovnicima su poljoprivreda, onečišćenje okoliša i besplatna ispaša stoke, stoji u studiji koja poziva i međunarodne agencije poput Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) i Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama (CITES) da dodaju vrstu Popa langur na svoje popise ugroženih vrsta.

Bivša balerina s Alzheimerovom bolesti i dalje se sjeća kako je plesala na Labuđe jezero! 

Bivša balerina s Alzheimerovom bolesti i dalje se sjeća kako je plesala na Labuđe jezero! ❤️️

Bivša balerina s Alzheimerovom bolesti i dalje se sjeća kako je plesala na Labuđe jezero! ❤️️

Objavljuje Večernji list u Utorak, 10. studenoga 2020.
Ovo nismo znali... Cijeli život čokoladu lomite i žvačete? Stručnjakinja tvrdi da ju jedete pogrešno, evo kako je ispravno Umrla je u 91. godini Seksualna edukatorica Betty Dodson: "Za ženu je najbolji seks onaj koji ima sama sa sobom" Nakon šest godina pokušavanja Među njima je 40 godina razlike, a sada očekuju blizance: 'Zbog njih se osjećam mlađi i aktivniji'

 

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice