Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISNO

Stručnjaci kažu da ove stvari ne biste trebali čistiti octom i sodom bikarbonom, evo zašto

Shutterstock
01.04.2022.
u 13:30

Iako su oba proizvoda ekološki prihvatljivi sastojci za čišćenje, nekada mogu prouzročiti više štete nego koristi

Ocat i soda bikarbona vjerojatno su najpopularniji proizvodi koje svi imamo u svojim kuhinjama, a koji su zbog svog sastava primjenu našli i u čišćenju; no iako su oba proizvoda ekološki prihvatljiva i prirodna, postoje neka područja doma na kojima ih je bolje izbjegavati...

Ubodi komaraca, čišćenje... Jeste li znali da pastu za zube možete koristiti i za ove genijalne stvari?

1/12

– Najpopularniji trikovi za čišćenje koje ćete pronaći na internetu, a za koje upućeni tvrde da će vam olakšati život, sadrže ocat ili sodu bikarbonu, a ponekad i oboje. Jedno i drugo nalazi se gotovo u svakom kuhinjskom ormariću, a zajedno mogu očistiti i najtvrdokornije mrlje – rekla Lily Cameron, stručnjakinja za čišćenje kućanstava, za Express.

Iako i ocat i soda bikarbona zaista učinkovito čiste, dobro je pripaziti gdje ih koristimo jer nekad mogu prouzročiti više štete nego koristi.

Tako se, savjetuju stručnjaci, octom se ne bi trebale čistiti mramorne i granitne površine jer se mogu istrošiti, ali i promijeniti boju i izgubiti sjaj i glatkoću. Soda bikarbona, zbog svoje zrnaste prirode, s vremenom će oštetiti gornji zaštitni sloj i ostaviti ogrebotine.

Treba izbjegavati octom čistiti i namještaj koji je premazan voskom jer on također može prouzročiti istrošenost i gubitak sjaja i glatkoće, a isto vrijedi i za čišćenje sodom bikarbonom. 

– Izbjegavajte ih koristiti i na parketima od tvrdog drveta. Kiselost bijelog octa može ukloniti sjajne površine parketa, pa ih radije čistite nježnijim otopinama, poput tople vode i sapuna ili posebnog sredstva za čišćenje parketa – dodaje Lucy.

Pribor za jelo također se ne preporučuje čistiti octom već samo toplom vodom i sapunom jer kiselost može izazvati koroziju na metalnim oštricama kod kuhinjskih noževa.

Još jedno mjesto gdje treba izbjegavati čišćenje octom elektronički su zasloni jer će im skinuti zaštitni sloj; a stručnjaci preporučuju i izbjegavanje sode bikarbone na malim kuhinjskim aparatima jer je metal koji se koristi za njihovu izradu obično slabije kvalitete.

Pogledajte za što sve možete koristiti tvrdi sapun u kućanstvu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije