Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preporučili stručnjaci

Ova glazba sigurno će vam povećati produktivnost!

slušanje glazbe
Foto: Shutterstock
03.05.2014.
u 11:06

Brojna istraživanja došla su do zaključka - slušanje glazbe i porast produktivnosti ovisi o raznim uvjetima. Evo između čega možete birati

Prava vrsta zvuka može vam opustiti um, skrenuti pažnju ili vas nabrijati da dovršite posao. Kako bi stvorili najbolje radno okružje, ovo su istraživanja koja će vam pomoći u tome, prema Lifehackeru.

Iako se najčešće citira istraživanje prema kojem vas slušanje Mozartove glazbe čini genijem, ipak je riječ o prenapuhanoj tvrdnji. Brojna istraživanja došla su do zaključka - slušanje glazbe i porast produktivnosti ovisi o raznim uvjetima. Ovisi je li vaš ured toliko bučan da je prava vrsta glazbe poželjnija nego prirodna kakofonija. Ovisi o vašem osobnom rasponu pažnju te kako se nosite s kontroliranjem onog što čujete. Iako neka istraživanja govore kako slušanje glazbe na poslu može izazvati sukobe, ipak je većina zaključila kako glazba doista može podignuti produktivnost.

A tri su generalna žanra kojima se možete poslužiti kako bi povećali radnu sposobnost.

Klasična glazba

Barokna glazba pobuđuje mnogo pozornosti zbog svog utjecaja na stimuliranje mozga. Osmoricu radiologa zatražili su da tijekom radnog vremena slušaju baroknu glazbu. Osim jednog koji je rekao da se teško koncentrirao, ostatak skupine prijavio je bolje raspoloženje i veću produktivnost.

 

Ambijentalna glazba

Ova vrsta glazbe u svojoj biti i jest dizajnirana da vam angažira mozak na podsvjesnoj razini. Pioniri poput Briana Ena razvili su ambijentalnu glazbu kao eksperiment kompozicije, uključivši algoritme, slučajnosti, sintisajzere i sve što zvuči dobro, a može zamijeniti standardne dijelove pop glazbe. Također, tu su i moderne varijante, poput chillouta, downtempa, ambijentalnog housea ili razne varijante IDM-a.

 

Buka

Ako vas glazba previše ometa, no vaše su kolege, uredska mašinerija i opći žamor još gori, možda je vrijeme da upotrijebite "obojenu" buku.

Generatori buke, obično grupirani u skupine kao što su bijelo, ružičasto, crveno i druge, pokrivaju širok dijapazon onog što vaše uho može detektirati, a kako bi zamaskirali ostale zvukove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije