Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za hrabre

Otvoren hostel za turiste u kontaminiranoj zoni oko Černobila

Otvoren hostel u Černobilskoj kontaminiranoj zoni
Foto: Twitter
1/4
08.06.2017.
u 08:44

Trenutno je na raspolaganju 50 kreveta u bivšem sovjetskom paviljonu, udaljenom petnaestak kilometara od nuklearnog reaktora koji je eksplodirao 1986.

Ukrajinska vlada otvorila je hostel u kontaminiranoj zoni oko Černobila za turiste koji žele istražiti epicentar najveće nuklearne nesreće u povijesti.

Trenutno je na raspolaganju 50 kreveta u bivšem sovjetskom paviljonu, udaljenom petnaestak kilometara od nuklearnog reaktora koji je eksplodirao 1986.

"Želimo proširiti kapacitet na 102 ljudi", rekla je upraviteljica hostela Svetlana Griščenko.

Prvi gosti stigli su iz SAD-a, Novog Zelanda i Danske.

 

 

Ukrajinska vlada uz posebne dozvole dopušta turistima kratke posjete kontaminiranoj zoni koja se još uvijek smatra nenaseljivom.

Najveća nuklearna nesreća

Reaktor broj 4 nuklearne elektrane Černobil na sjeveru Ukrajine eksplodirao je tijekom sigurnosne provjere nešto prije pola dva ujutro 26. travnja 1986. godine. Idućih deset zastrašujućih dana gorjelo je nuklearno gorivo, raspršujući oblake otrovne radijacije diljem kontinenta. Posebno su teško bile zahvaćene Ukrajina i susjedne Rusija i Bjelorusija.

I dok su se na mjestu nesreće počeli razabirati razmjeri užasa, sovjetske vlasti javno su šutjele u skladu s tradicijom da se ne govori o nesrećama koje bi mogle okaljati ugled sovjetske supersile u doba Hladnog rata.

Tek su idućeg popodneva evakuirali 48 tisuća žitelja Pripjata, grada izgrađenog za zaposlenike nuklearke i njihove obitelji tri kilometra od elektrane. Svjetsku su javnost uzbunili Šveđani 28. travnja detektiravši neobjašnjiv porast radijacije iznad svoje zemlje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije