Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvodnik

Otkrijte čari Kvarnera i Istre

Otkrijte čari Kvarnera i Istre
Srećko Niketić/PIXSELL
16.11.2020.
u 09:28

Mitski otoci, bajkoviti gradići...

Hrvatska je zemlja koja se može pohvaliti višestoljetnom tradicijom turizma. Svoj dug i postojan turistički razvoj, zbog kojeg smo u svijetu prepoznati kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija, dugujemo i “kolijevci” hrvatskog turizma – Kvarneru, gdje je već u prvoj polovini 19. stoljeća krenuo začetak zdravstvenog turizma. Logičan slijed bilo je širenje turističke ponude na susjedne regije kroz valorizaciju resursa pa tako dolazi do razvoja izletničkog turizma u Istri. Upravo na tom dijelu Hrvatske iznimne prirodne ljepote i bogata kulturno-povijesna baština spajaju se s raznolikom turističkom ponudom, kvalitetnim smještajnim kapacitetima i beskrajnim mogućnostima za provođenje odmora iz snova, bilo da se radi o aktivnom odmoru, zdravstvenom turizmu, eno-gastronomskom iskustvu ili jednostavno uživanju u ljepotama ovog jedinstvenog pitoresknog kraja.Sve prednosti boravka u Istri i na Kvarneru posebno su došle do izražaja i u ovoj godini, obilježenoj globalnom pandemijom korona virusa pa su te regije ostvarile najveći turistički promet u 2020. godini. Uz dobru cestovnu povezanost, odnosno blizinu važnih emitivnih europskih tržišta, Istra se može pohvaliti raznolikom smještajnom ponudom s naglaskom na objekte u domaćinstvu i kampove koji osiguravaju tražen osjećaj privatnosti i sigurnosti, ali i na iznimno kvalitetni hotelski smještaj.

Istra odiše šarmom Mediterana koji se ocrtava u kristalnom moru, čistoj obali i kamenim ulicama, a srednjovjekovni gradići na brežuljcima istarskog zaleđa nude jedinstvene, “filmske” prizore. Istra osvaja obrisima antike i bogatim povijesnim nasljeđem, dok je Nacionalni park Brijuni jedan od najljepših arhipelaga Mediterana. Ako ste ljubitelj aktivnog odmora, istarske biciklističke staze neće vas ostaviti ravnodušnima. Posjet Istri svakako treba zaokružiti jedinstvenim gastronomskim doživljajem i isprobate neko od jela s tartufima, morske delicije, kvalitetna vina i maslinovo ulje.

Samo korak dalje, moj Kvarner ujedinjuje otoke, priobalje, ali i zeleni, brdoviti i bajkoviti Gorski kotar. Počevši od prekrasne opatijske rivijere i 12 kilometara duge šetnice uz more, do Rijeke, grada smještenog pod Trsatskom gradinom, koji, osim što je centar pomorstva, fascinira i kao grad najveće karnevalske manifestacije u Hrvatskoj. Mitski otoci Rab, Krk, Cres i Lošinj svoje posjetitelje ostavljaju bez daha i zovu na ponovni povratak. Sasvim poseban doživljaj nude i uzvisine Parka prirode Učka, kao i Nacionalnog parka Risnjak, koji postaju sve traženija cjelogodišnja odredišta. Kvarner je poželjna regija i za ljubitelje eno-gastronomije koje će oduševiti brojni specijaliteti poput kvarnerskih škampi, krčkih šurlica, goranskih specijaliteta od divljači, a tu su i nezaobilazna rapska torta te kapljice žlahtine.

Nadamo se da smo vam uspjeli dočarati barem mali dio Istre i Kvarnera, motivirati vas na izlet dijelovima Hrvatske u kojima možete iskusiti istinsku čaroliju boravka u Lijepoj našoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije