Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savršeno za vruće ljetne dane

Osvježavajuće i ukusno: Isprobajte recepte za domaći ledeni čaj!

Shutterstock
26.06.2023.
u 07:00

Potrebno je samo nekoliko sastojaka i minimalan trud.

Ledena su pića najbolji način da za sparnog dana utažite žeđ, a mnogi ljeti najviše vole okus 'klasičnog' voćnog čaja. Premda taj voćni napitak možete kupiti i gotov u boci, okus će biti još i bolji ako ga napravite sami kod kuće.

Kada je u pitanju dodavanje aroma mogućnosti su beskrajne, no koji je recept za 'obični' voćni čaj? Evo kako ćete ga lako i sami napraviti, na čak tri načina i s tri okusa, piše Express

VEZANI ČLANCI:

Ledeni čaj od limuna

Zakuhajte pun lončić vode, ili napunite cijelo kuhalo, i kada voda zavrije ulijte ju u posudu. Dodajte pet do šest vrećica crnog čaja i lagano promiješajte. Možete dodati i više vrećica čaja ako preferirate jači okus. Gulilicom za povrće ogulite koricu jednog limuna, izbjegavajući što je više moguće bijelu srž, te ju dodajte u posudu. Nakon pet minuta izvadite vrećicu čaja i koricu limuna, i ostavite tekućinu da se potpuno ohladi. Ako želite zasladiti ledeni čaj, dodajte 1/4 šalice meda u jednu šalicu vruće vode i miješajte dok se ljepljiva tvar ne otopi. Ostavite smjesu da se ohladi prije nego što ju dodate u svježe skuhan čaj. Nakon što se ohladi u hladnjaku, poslužite ledeni čaj s kockicama leda i narezanim kriškama limuna.

Ledeni čaj od breskve i maline

Breskve i maline daju jedan posebni slatkasti okus, za razliku od nešto klasičnijeg limuna. Da bi voće zaista došlo do izražaja, koristite vrećice Rooibos čaja, no možete ostati i pri crnom čaju. Skuhajte vrećice čaja u vodi u istoj količini kao i ledeni čaj s limunom. Ostavite tekućinu da se ohladi i otopite malo meda u još vruće vode kako biste prirodno zasladili piće. Pomiješajte i ostavite da se ohladi. Zatim narežite četiri breskve i lagano zgnječite maline (trebat će vam jedna šalica) prije nego što ih dodate u posudu s čajem. Dobro promiješajte i ostavite smjesu da odstoji oko dva sata u hladnjaku prije posluživanja.

Ledeni čaj inspiriran Mojitom

Ovo osvježavajuće piće od mente inspirirano je ljetnim klasikom - koktelom Mojito. Iako se ovo popularno piće obično poslužuje s rumom, ova alternativa s ledenim čajem ne sadrži alkohol i u njemu može uživati svatko. Ono što trebate je, naravno, zakuhati vodu u lončiću ili kuhalu, a zatim dodati vrećice zelenog čaja i koricu limete, promiješati i ostaviti da se kuha pet minuta. Nakon toga izvadite vrećice čaja i koricu limete i ostavite da se potpuno ohladi. Za zaslađeni ledeni čaj možete dodati med kao i u prethodna dva recepta. Nakon toga, u posudi pomiješajte led, tri narezane kriške limete i 10-12 listova metvice. Dobro promiješajte i ostavite dva sata u hladnjaku da se ohladi prije posluživanja. 

Ovo su najpovoljnije europske destinacije za odmor u dvoje - naši susjedi dominiraju ovom listom!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije