Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mljac!

Ostalo vam je graha? Ovo su četiri ukusna i jednostavna recepta u kojima ga možete iskoristiti!

Shutterstock
08.05.2023.
u 08:00

Ostatak graha od jučer nikako ne morate bacati

Ostalo vam je graha od jučerašnjeg ručka i ne znate što biste s njim? Pa, zasigurno ga ne morate bacati, već ga možete iskoristiti za sasvim novo jelo. Ovo su četiri recepta u kojima možete iskoristiti stari grah, a vrlo su jednostavni i ukusni, piše Mind Body Green.

Spremanje prekuhanog graha: Ako vam je ljuska graha popucala dok ste čekali da se skuha i pretvorio se u kašu, pomiješajte ga, ostavljajući malo tekućine od kuhanja, s režnjem istučenog češnjaka i kapljicom maslinovog ulja. Sada imate pire od graha, koji možete nadjenuti malim hrskavim crostinima ili namazati na krekere ili jesti kao pire krumpir s krepkim kotletom. Malo vrhnja ili žlica ghee maslaca dobar je dodatak. Ili prekuhani grah pretvorite u juhu tako da ga pasirate s tekućinom, po potrebi dodate malo temeljca ili vode te nekoliko kapi crvenog vinskog octa.

Tjestenina e Fagioli ili Pašta Fažol: Sastojci: graha, 1 luk, 2 mrkve, manji komad celera, 2 lovorova lista, maslinovo ulje, 350 g tjestenine, 2 žlice pelata, 100 g pancete, 4 češnja češnjaka, 1 vezica peršina, papar, sol. Priprema: U loncu u kojem ćete kuhati grah, prvo na maslinovom ulju prepržite sitno sjeckani luk i celer te mrkvu sjeckanu na manje komadiće. Stavite i lovor pa sve dinstajte otprilike 5 - 7 minuta. U to ubacite grah i sve prelijte vodom. Pustite da grah kuha. U blenderu ili sjeckalici smiksajte pancetu, češnjak i peršin da dobijete teksturu paste. Kada je grah na pola kuhan, ubacite pripremljenu pastu i dodajte koncentrat rajčice. Posolite, popaprite i pustite da se krčka. Pred kraj ukuhajte tjesteninu.  Ako želite dodati suho meso, stavite ga kuhati u vrijeme kada i grah, nek se kuha s njim. Ako želite dodati finu kobasicu, stavite je pred kraj kuhanja.

Grah, zelje i jaje (10 min) Sastojci: 1/4-1/2 šalice kuhanog graha, 1–2 šalice ostatka kuhanog povrća (kelja, raštike ili blitve), 1–2 jaja, sol, maslinovo ulje. Priprema: U maloj tavi zagrijte grah i zelenje zajedno s malo vode. Kad tek zakuha, razbijte jaja u tavu, posolite svako jaje, zatim pokrijte tavu i kuhajte na laganoj vatri dok se bjelanjci ne stvrdnu, a žumanjci po želji, 3-5 min. Sve obilno pokapajte maslinovim uljem.

Grah i jaje na tostu s češnjakom (5 min) Sastojci: ½ šalice kuhanog graha, kruh s tvrdom korom, 1 prepolovljen češanj češnjaka, 1-2 jaja, maslac (ili ghee ili maslinovo ulje). Priprema: U malom loncu poškropite grah s malo vode i zagrijte ga. Prepecite kruh i natrljajte prerezanom stranom češnja češnjaka. U manjoj tavi ispecite jaja na maslacu. Kad je grah topao i jaja ispečena, žlicom prelijte grah preko tosta i na vrh stavite jaje. Ovo je također dobro jesti s narezanim mladim lukom na vrhu. Možda vrijedi dodati da je grah dobar u, na ili ispod bilo koje tvari slične kruhu, primjerice tortilja.

Znate li koliko dugo sirova piletina može stajati u hladnjaku? Pripazite na ove znakove!

Ključne riječi

Komentara 1

DO
Domovinskirat
08:29 08.05.2023.

Ja ga još iskoristim na dva načina kada ga pojedem.:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije