Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevjerojatna žena

Osnovala košarkaški klub za kćer s poteškoćama: Svako dijete ima pravo na sport

Emma Colverd
09.07.2020.
u 13:15

Shvatila je da u Londonu nema načina da se njezina kćer bavi aktivnostima koje voli pa je stvar uzela u svoje ruke.

Kao i svaka majka, Emma Colverd želi najbolje za svoju kćer Grace. Grace ima poteškoće u učenju, no Emma ne dozvoljava da je to spriječi u košarci, koju obožava igrati. Bila je oduševljena kad se Grace uspjela pridružiti košarkaškom programu u New Yorku za mlade s teškoćama u učenju - nešto što joj je prije bilo nezamislivo. No, kad su se 2016. vratili u London, Emma je otkrila da je malo toga ostalo na raspolaganju kako bi Grace mogla nastaviti s treninzima, prenosi metro.co.uk. Stoga je Emma osnovala vlastiti inkluzivni sportski klub kako bi pomogla Grace i drugoj djeci poput nje - košarkaški klub Safe Haven. 

- Fitness je jako važan dio mog života. Počela sam trenirati i sama nakon što sam dobila drugo dijete. Vježbanje me potiče i motivira, a i osjećala sam se mentalno bolje vježbajući u grupnim aktivnostima - ispričala je Emma. Također voli igrati tenis sa suprugom i troje djece pa se željela pobrinuti da će sport i dalje biti dio Graceinog života, bez obzira na njezine poteškoće.

Foto: Emma Colverd

Djeca i mladi s poteškoćama dvostruko su češće usamljeni u odnosu na ostale vršnjake, a samo četvrtina djece s invaliditetom redovito se bavi sportom i aktivnostima u školi. Pomoću Safe Haven košarke Emma je željela osigurati da marginalizirani mladi ljudi mogu iskusiti zdravstvene i socijalne koristi sporta, jer su tako često isključeni iz redovnih aktivnosti.

- Naravno da je odgoj Grace ponekad bio težak. Nekada sam to nazivala "borbenim roditeljstvom", jer toliko smo se puta morali boriti i biti njezin glas da bismo dobili ono što joj je potrebno. Grace voli sve sportove, a posebno košarku - objašnjava Emma. 

- Sport joj daje samopouzdanje, kondiciju i pozitivna iskustva. Želim da Grace ima potpuno iste mogućnosti kao i djeca koja nemaju poteškoće u učenju. Čini mi se potpuno normalno da bi sport trebao biti dostupan na svim razinama - otkriva Emma.

Emma je osnovala klub kad se njezina obitelj vratila iz New Yorka. Osigurala je nešto sredstava od britanskog košarkaškog saveza, pronašla trenera i sportsku dvoranu te krenula s podukom uz pomoć učitelja s Graceinog fakulteta. 

Dariju multipla skleroza nije spriječila da prehoda hodočašće od 600 km:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije