Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ojačajte

Žene počinju gubiti mišiće u 40-oj, a muškarci u 30-oj godini

vježbanje pred TV-om
Foto: Thinkstock
1/2
25.04.2014.
u 16:00

Pad mišićne snage moguće je smanjiti čak za 50%, ali samo ako poštujete optimalan režim fizičke aktivnosti, uključujući vježbe jačanja.

Oko 40. godine života mišićna vlakna u žena počinju se skraćivati, dok u muškaraca ovaj proces započinje već u 30. godinama.

U svakoj sljedećoj godini, mišićne stanice gube mitohondrije (stanične organele, centralno mjesto staničnog metabolizma) koji im osiguravaju energiju. Oslabljeni mišići narušavaju ravnotežu, vrijeme reagiranja i manje učinkovito apsorbiraju šećer iz krvi, što može uzrokovati slabost i povećati rizik od pojave dijabetesa.

Pad mišićne snage moguće je smanjiti čak za 50%, ali samo ako poštujete optimalan režim fizičke aktivnosti, uključujući vježbe jačanja.

Osobe koje treniraju s utezima, ili rade vježbe jačanja, učinkovitije izgrađuju mišićnu masu i gube manje mitohondrija od onih koje vode pasivan život.

Foto: screenshot/facebook

Foto: Shutterstock

Stručnjaci kažu da morate opteretiti mišiće. To naravno ne znači da se trebate preopteretiti. Sasvim je dovoljno da budete aktivni 45 minuta, tri puta tjedno – kombinirajte 15 minuta vježbi jačanja sa 30 minuta šetnje brzim korakom. Na ovaj ćete način očuvati mišićno tkivo, brzinu metabolizma i gustoću kostiju.

Sve navedeno sprječava povećanje tjelesne mase i pojavu osteoporoze.

Osim toga, izgledat ćete ljepše, osjećat ćete se bolje, pa će i vaše samopouzdanje biti veće. S druge strane, uključivanje određenog broja kardio- vježbi poboljšat će dotok krvi u srce i mozak.

>>Prije nego se odlučite na vježbanje, ovo trebate znati

>>Na klupi i u parku: FOTO vodič za vježbanje i teretanu u prirodi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije